Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО АМЕРЕ! САД обмањују свој народ, ево зашто им цене расту

Сједињене Америчке Државе су обуставиле увоз руских енергената и покушавају да Русију окриве за раст цена, али Русија с тим нема ништа. Цене енергената на Западу расту због сопствене рачунице западних земаља, рекао је председник Русије Владимир Путин.

„Испоруке руске нафте на америчко тржиште нису биле веће од три одсто. То је занемарљиво мала количина. А цене им расту. Ми с тим немамо апсолутно ништа. И чак с тим нема никакве везе забрана увоза руске нафте. Просто се крију иза таквих одлука, како би поново обманули сопствено становништво“, рекао је Владимир Путин након састанка с премијером Русије Михаилом Мишустином и члановима владе о ситуацији у руској економији након нових западних санкција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Непријатељске земље позивају своје грађане да стегну каишеве и да се облаче топлије, а нас окривљују за то. Ми, међутим, испуњавамо све своје енергетске обавезе“, рекао је Путин.

Гасно-транспортни систем у Украјини ради у пуном капацитету

Руски лидер је истакао да гасно-транспортни систем у Украјини ради у стопроцентном капацитету и да Русија испуњава све своје обавезе у вези с испорукама гаса другим земљама.

„Стопроцентно је ангажован чак и гасно-транспортни систем Украјине, у складу с нашим уговорима. То је чудно, али је чињеница, ми све то радимо“, рекао је Путин.

Према његовим речима, САД покушавају да с Ираном и Венецуелом потпишу уговоре о енергентима.

Русија ће заједно с партнерима који не признају санкције решити све проблеме

Русија ће заједно с партнерима који не признају санкције Запада пронаћи решења за све проблеме, сигуран је руски председник.

„С онима који не признају овакве незаконите радње сигурно ћемо наћи решења за све проблеме које покушавају да нам направе“, нагласио је Путин и додао да не сумња да би санкције против Русије у сваком случају биле увођене онако како су увођене и свих протеклих година.

„Санкциони притисак је увек постојао, сада је он комплексан, али ћемо савладати све тешкоће, економија ће се прилагодити и постаће независна“, нагласио је Путин.

Путин је подсетио да чак и после пропасти Совјетског Савеза многе санкције и ограничења нису престали да важе: „Тако су деловали и против Руске Федерације, бесконачно. Само су са задовољством узимали новац за отплату свих претходних кредита које су узимале све републике Совјетског Савеза у совјетском периоду“.
Према његовим речима, неопходно је одлучно деловати у погледу одласка страних компанија с руског тржишта, односно увести екстерно управљање тим предузећима.

„Ми сами нећемо да се затварамо ни за кога, отворени смо за рад са свим нашим партнерима, страним партнерима који то и сами желе. Права оних страних инвеститора и колега који остају у Русији и раде у Русији морају бити поуздано заштићена. И молим владу да то не губи из вида. Према онима који затварају своје производне погоне треба деловати одлучно… Како је председник Владе предложио, потребно је увести екстерно управљање, а затим пренети ова предузећа онима који желе да раде“, рекао је Путин и додао да има довољно легалних тржишних инструмената да се то спроведе.

„Овде не треба дозволити било какву самовољу. Наћи ћемо законска решења за ова питања“, нагласио је Путин.

Говорећи о ситуацији у пољопривреди, председник Русије је истакао да се не сме допустити раст цена ђубрива унутар руског тржишта и оценио да ће цене ђубрива на иностраном тржишту додатно порасти уколико се Русија буде суочавала с блокадама у испоручивању ове робе у иностранству.

„Прогноза за жетву ове године је добра, а очуван је и добар извозни потенцијал“, рекао је Путин.

Увођење спољног менаџмента у иностране компаније које напусте Русију

Премијер Русије Михаил Мишустин је истакао да је увођење спољног менаџмента у иностране компаније могуће ако оне напусте Русију.

Према његовим речима, руска влада ће пажљиво пратити све иностране компаније које најављују привремену обуставу рада у Руској Федерацији.

Руски премијер је нагласио да је најважније да у условима санкција буде заштићено домаће тржиште и да се одржи ниво запослености.

„Ситуација у економији се прати 24 сата дневно, седам дана у недељи. Израђују се мере подршке свим секторима“, рекао је Мишустин.

Запад покренуо економски рат против Русије

Министар финансија Антон Силуанов рекао је на састанку да је Запад покренуо финансијско-економски рат против Русије.

Он је рекао да је за владу приоритет да се осигура рад финансијског система без прекида и додао да је влада предузела мере за привлачење капитала у земљу.

Силуанов је навео и да је ситуација са буџетом под контролом: очекује се смањење буџетских средстава из области које не потпадају под нафту и гас али се то компензује растом прихода у нафтно-гасном сектору. Даље активности ће се коориднисати са Централном банком Русије како се не би дозволио раст инфлације.
Министар индустрије и трговине Денис Мантуров је истакао да је Русија спремна да преоријентише свој извоз на земље које су за то заинтересоване. Како је додао, Министарство је регистровало већи притисак купаца на продавнице али направљене су довољне резерве.

Извор: sputniknews

Ознаке