Свет

ПУТИНОВО ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ: Шта се крије иза одлуке да у Украјини употреби КИНЖАЛ

Русија је испалила хиперсоничне пројектиле “кинжал” у Украјини, који су наводно по први пут “борбено тестирани и примењени”. Званично, оружје је коришћено да уништи складиште муницијеу Ивано-Франковску, али у стварности ово је велики сигнал одвраћања НАТО алијанси, оценио је аналитичар спољне политике и адвокат Клинт Ерлих.

Он је у низу “твитова” закључио да коришћењем овог оружја руски председник шаље поруку Западу: “Не зај******** се с нама”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је у суботу објавила да је први пут искористила хиперсонично оружје “кинжал” да уништи подземно војно складиште у западној Украјини. Убрзо је на “Твитер” налогу руског Министарства одбране освануо и снимак наводог коришћења хиперсоничног оружја. У недељу, Руси су објавили да су поново гађали Украјину хиперсоничном ракетом лансираном из ваздушног простора Крима, као и крстарећим ракетама са бродова у Црном и Каспијском мору. Портпарол Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је Русија извршила ударе на војну инфраструктуру Украјине.

“Објективна контрола: уништавање тенка Оружаних снага Украјине високопрецизним ракетним оружјем” – стоји у опису видеа.

Наводи се и да је погођен украјински војни припремни центар у којем су били стационирани страни борци који су се придружили кијевским снагама.

“Нема прихватљивог разлога да ‘кинжал’ треба да буде распоређен против Украјине, с обзиром да је њена противваздушна одбрана већ угушена. То је једно најнапредније руско конвенционално оружје – 13 пута брже од ‘томахавка’, са 3 пута већим носивим оптерећењем”, навео је Ерлих на “Твитеру”.

Руска употреба ‘кинжала’ у Украјини слична је Трамповој употреби МОАБ-а (мајке свих бомби; мотхер оф алл бомбс) у Авганистану 2017”, упоредио је аналитичар односећи се на бившег америчког председника Доналда Трампа.

“У оба случаја, смисао размештања оружја није био непосредни борбени ефекат. Циљ је угрозити друге противнике демонстрирањем способности система”.

“Путинова одлука да употреби ‘кинжал’ је ескалативнија од Трампове употребе МОАБ-а, јер је ‘кинжал’ способан да носи нуклеарно оружје. Због свог екстремног домета, то је ‘убица носача авиона’ – способан је да збрише читаву америчку Ударну групу носача”, пише Ерлих.

“Немогуће је преценити какав напредни систем ‘кинжал’ представља. Запад се понашао као да је кинеско тестирање хиперсоничне једрилице ‘Спутњик моменат’. Али ‘кинжал’ постиже хиперсоничну брзину плус што има способности маневрисања током читавог лета, а не само у завршној фази”.

Хиперсонично оружје “кинжал” је невероватно брз ракетни систем који тренутно, како тврде поједини руски и западни стручњаци, не може да пресретне ни један систем противракетне одбране. Ово оружје је једно од шест нових руских стратешких оружја које је 1. марта 2018. представио Путин.

Пројектил је дизајниран је да погађа ратне бродове САД и НАТО који су претња руским стратешким ракетним системима. Сврха му је и превладавање свих америчких ваздушних и противнуклеарних одбрамбених система. Према Путиновим речима, ова ракета може да носи конвенционалну или нуклеарну бојеву главу. Лансира се са летелица које могу да достигну брзину од 2,8 маха на великој висини (платформа МиГ-31).

Одмах по лансирању постиже хиперсоничну брзину од невероватних 10 маха. Сама ракета од момента лансирања има контролисан лет и манервабилност током свих фаза лета. Домет ове ракете према Путиновим наводима је 2.000 километара.

“Испаљивањем ‘кинжала’ у Украјини Путин шаље велику поруку ‘на зај******** се с нама’. Он подсећа свет да, са каквим год изазовима у логистици да се суочава његова војска, она задржава предност у нуклеарном и конвенционалном наоружању”, истиче Ерлих.

“Данас је и Путин направио корак ближе нуклеарном прагу. Управо је демонстрирао први руски тактичко-нуклеарни систем испоруке у Украјини. Порука НАТО-у не може бити јаснија: Ако се умешате у сукоб, употребићу овај систем против вас”, навео је аналитичар, поручујући корисницима да не морају да му верују на реч да је пројектил испаљен и прилажући линк на потврду лансирања од стране руског Министарства одбране.

“Тврдња да је употреба хиперсоничне ракете била потребна због тога што је ово бункер са тешким оклопом НЕ пије воду. Русија има наменско оружје против бункера, попут КАБ-500Л. Коришћење ‘кинжала’ јасно значи слање сигнала НАТО-у”, закључио је Ерлих.

Русија тренутно предводи трку у хиперсоничном наоружању, праћена Кином, САД и још неколико других земаља које раде на овој технологији. Руска војска се такође у односу на украјинску пореди са Давидом и Голијатом.

Војни аналитичар Василиј Кашин, шеф Центра за европске и међународне студије московске Више школе економије, рекао је АФП-у да је руско лансирање “кинжала” на Украјину “први случај употребе хиперсоничног оружја у борби у свету”.

Кашин је истакао да је хиперсонично оружје у односу на крстареће ракете далеко ефикасније у уништавању подземних складишта попут бункера.

-Хиперсонична ракета може имати већу продорну и разорну моћ због своје веома велике брзине – указао је.

Међутим неки стручњаци су рекли да Русија можда преувеличава способности свог хиперсоничног арсенала, пише “Москов тајмс”. Војни аналитичар Павел Фелгенхауер сматра да би употреба “кинжала” мало шта изменила на терену у Украјини.

-Суштински ово не мења ништа на бојном пољу али даје одређени психолошки и пропагандни ефекат да се сви уплаше – рекао је он.

Фелгенхауер је додао да су руске снаге можда употребиле напредне ракете зато што им понестаје другог оружја.

-Трошкови су превисоки. Нико није очекивао тако дуг рат – истакао је.

Слично сматра и Џозеф Хенротин, одбрамбени истраживач и главни уредник француске војне ревије ДСИ. Он је на “Твитеру” указао да Русији можда понестаје “искандера”, система балистичких ракета кратког домета, или да Москва жели да повећа улоге тако што ће употребити нуклеарно способни хиперсонични пројектил у Украјини.

Извор: Блиц