Свет

РУСИ ИСПУНИЛИ ОБЕЋАЊЕ: Овако је нападнут највећи центар за обуку украјинске војске ЈАВОРСКИ! (ВИДЕО)

Руска војска у недељу рано ујутро око шест сати по средњевевропском времену напала је Јаворски полигон у Лавовоској области који је од пољске границе удаљен око 20 километара, а који се према руским обавештајним подацима користи за обуку украјинских снагам националне гарде, а од када је почео рат и за обуку у противоклопном и противаздушном наоружању које ова земља добија од чланица НАТО и осталих земља.

Овај напад је довео рат близу границе Пољске, чланице НАТО-а, након што је високи руски дипломата упозорио да Москва сматра западне пошиљке војне опреме Украјини „легитимним циљевима“ за нападе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим информацијама у нападу је погинуло 35 особа, а њих 135 је рањено, а наводно у овој бази било је истраних инструктора из појединих чланица НАТО.

С овим нападом који је затекао како Украјинце, тако и Пољаке, Британце и остале, Кремљ је испунио своје обећање, да ће се западне земље суочити са последицама слања оружја у Украјини и да ће сви конвоји са оружјем који улазе у ту земљу посати легитимна мета напада. То је потврдио и Сергеј Рјапков заменик руског шефа дипломатије Сергеја Лаворва.

Две верзије о нападу

Две су верзије како је изведен напад. Према првој рано јутрос из базе Енгелс у Ставропљској области полетели су стратешки бомбардери Ту-160 који су полетели према Белорусији и са њене територије испалили наводно 30 крстарећих ракета Кх-101 који су погодили зграде , спаваонице, складишта, полигон. Према другој верзији испаљене су крстареће ракете типа Калибр са бродова у Црном мору.

На снимцима, који су објављени на каналу Телеграм виде се демолиране зграде, војници у полу шоку који тумарају, док се у даљини види дим.

Иначе Министарство одбране Украјине раније је редовно извештавало да украјинске трупе заједно са инструкторима НАТО-а изводе вежбе у Лавовској области.

Наиме, у том центру су се обучавале украјинске једнице под менторством САД, Велике Британије и Канаде, пре него што су одлазиле у Донбас и Луганске да се боре против проруских једница. Обука се спроводила под називом Јоинт Мултинатионал Траининг Гроуп-Украине (ЈМТГ-У) и почела је 2015. и трајала је до краја фебруара, када су се наводно сви западни инструктори повукли. Да ли су се поново вратили кад је почела инвазија је за сад питање о коме се нагађа.

О жртвама осим бројки се не дају превише информација, као и да ли је заиста било западних инструктора који су погинули и из којих су земаља, као и да ли међу њима има и добровољаца који преко Пољске пристижу у Украјину да се боре против руске војске.

Русија је „напала Међународни центар за очување мира и безбедност у близини Лавова. Овде раде страни инструктори, твитовао је министар одбране Алексиј Резников.

Резников каже да се „информације о жртвама тек разјашњавају“.

Међутим, за сада ни један од страна није завнично рекла да међу 35 страдалих и 135 рањених има и инструктора из западних земаља.

Подаци о ракети Кх-101

Кх-101 спада у крстареће ракете са конвенционалном или неуклеарном бојевом главом. Ракета спада у крстареће пројектиле који се лансирају из ваздугоплова и паднам су америчким АГМ -86 АЛЦАМ. Крстарећа ракета Кх-101 конструисана је тако да избегне све ПВО системе летећи на екстремно малим висинама, пратећи конфигурацију терена како би избегле радарску мрежу.

Крстарећа ракета Кх-101 дугачка је 7,45 м, пирине 0,51 м. Приликом лансирања ракета је тешка 2.300-2.400 кг. Ракета користи турбовентилаторски мотор ТРДД-50А. Максимална брзина је 0,78 маха, Домет ове крстареће ракете је 2.500 до 2.800 км, док руски извори наводе и 4.500 км. Ракета може да лети на најнижим висинама од 30 до 60 м и максималној висини од 6.000 м. Тежина конвенционалне бојеве главе је 450 кг, а нуклеарне 250кт.

Ракета има систем праћења као и крстрареће ракете типа Томохавк. За кретање користи мапу терена која се налази у систему за кретање у самој ракети. Ажурирање се може обављати у току лета, а за прецизност задужен је руски систем сателитске навигације ГЛОНАСС. У завршној фази лета ова ракета користи ИЦ и ТВ трагач за откривање циља и удар.

Кружна грешка одступања од циља је максимално 6 м.

Ова ракета у оперативној употреби руских снага налази се од 2012, а у борбеним дејствима примењна је 2015. године у нападу на циљеве Исламске државе у Сирији.

Борбено је кориштена и од 2016. и 2017. године.

Ову ракету носе стратешки бомбардери Ту-160, ТУ-95МС, бомбардери Ту -22М3

НАПОМЕНА: Првобитни наслов је измењен јер Јаворски није НАТО центар, како је било наведено у наслову.

Извор: Курир.рс/А.Млакар