Свет

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЗАПАДУ: Ове контрамере ће заледити Европу

Ова одлука је донета за недељу дана и не треба мислити да ће Русија наштетити себи одбијањем продаје. О привременој мери – “обуставе испоруке ђубрива” – одлучено је на састанку у Министарству индустрије и трговине, где су били представници ове гране.

Како је Министарство образложило одлуку о обустави испоруке ђубрива?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Страни превозници и логистичке компаније тренутно саботирају посао и наши произвођачи не могу производе да испоруче купцима. Ваздушни простор је затворен као и транзит кроз балтичке државе, затворене су луке за улазак бродова под руском заставом. Ланци снабдевања су прекинути.

Образложење одлуке Министарства објављује се на званичној интернет страници Министарства индустрије и трговине .

„Узимајући у обзир тренутну ситуацију са радом страних логистичких оператера и ризике повезане са тим, Министарство индустрије и трговине Русије је било принуђено да препоручи руским произвођачима да привремено обуставе испоруку руских ђубрива за извоз док превозници не почну са радом.

Русија, иако није највећи произвођач на свету, није монополиста на тржишту ђубрива, заузима треће место, најважнији је снабдевач без којег ће се пореметити цео баланс.

Удео Русије на светском тржишту произвођача ђубрива:

Калијумска ђубрива – 25-30%, Азот – 10%, Комплекс — 20%

А сада ће европски фармери морати да их купују на азијском тржишту. Они ће коштати више, с обзиром на удаљеност и логистику. Све ово ће утицати на цену производње.

Осим у Европу, ђубрива из Русије извозила су се широм света. Дакле, последице долазе ускоро.

А све су то започели западни „партнери” за сезону сетве и почетак разних пољопривредних радова.

Други велики произвођачи у Канади, који су смањили производњу због раста цена гаса и одбијају да своје производе испоручују преко океана, све продају у САД. Током 2021. године цене ђубрива су већ порасле због поскупљења енергената. Овакви поступци Запада само погоршавају ситуацију.

Из горњих цифара се види да је Русија обезбедила више од половине светског обима на тржишту ђубрива.

Ђубрива ће бити преусмерена на руско тржиште, обезбеђујући домаће пољопривреднике по повољним условима и по приступачним ценама – то ће повећати засејану површину и жетву.

Издвојена су средства за подршку агроиндустријском комплексу, овој индустрији се сада поклања повећана пажња, значи биће и опреме.

Готови пољопривредни производи, уколико буду немогући за извоз, ићи ће на руско тржиште по повољним ценама и покриваће домаће потребе.

У овом случају, западна ограничења ће користити Русији и одлука Министарства индустрије и трговине може бити само подржана.

Русија је већ раније најавила да ће зауставити извоз пшенице у ЕУ те да ће количине предвиђене за Европу извести на азијско тржиште, првенствено у Кину. Русија је иначе највећи на свету произвођач пшенице.

Извор: Wебтрибуне.рс