Русија

Русија више није наш члан

Комитет министара Савета Европе одлучио је да Руска Федерација од 16. марта престаје да буде члан те организације.

Како је саопштено то је учињено „због неоправдане и ничим изазване агресије Русије на Украјину“,након што је синоћ Русија саопштила да је донела „својевољну, избалансирану и промишљену одлуку“ да се повуче из те организације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Синоћ је Парламентарна скупштина једногласно закључила да Руска Федерација више не треба да буде држава чланица Савеат Европе. Комитет министара ће данас ујутру одржати ванредну седницу и у светлу данашњег обавешатња из руског Министрстсва спољних послова о одлуци руског руководства да се повуче из Савета Европе“, наводи се у саоштењу из Стразбура.

Руско Министарство спољних послова је раније вечерас саопштило да је Русија данас формално напустила Савет Европе, тело надлежно за праћење поштовања људских права са седиштем у Стразбуру, али да остаје отворена за сарадњу са члановима те организације, пренео је Тасс.

Заменик председника руске Државне думе и шеф руске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Петар Толстој је изјавио да је Русија донела својевољну, избалансирану и промишљену одлуку да се повуче из Савета Европе, као и да је и писмо министра спољних послова Сергеја Лаврова о томе предато данас генералном секретару ове организације.

Према његовим речима, одговорност за нарушавање дијалога између Русије и Савета Европе је „на земљама НАТО, које тему људских права користе у сопственим геополитичким интересима“.

„С обзиром на невиђене политичке и притиске санакцијама на нашу земљу, Русија не планира да плаћа годишњи допринос Савету Европе“, додао је Толстој.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

 

Ознаке