Свет

С-400 РУШИ СВЕ РЕДОМ: Украјински Су-27 оборен са удаљености од 150 километара

Руски противваздушни одбрамбени систем дугог домета С-400 наводно је доживео своју прву борбу и први пут је оборио противнички авион у Украјини.

Том приликом је неутралисан ловац Су-27 украјинских ваздухопловних снага у близини главног града земље Кијева, према бројним извештајима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обарање се наводно догодило 25. фебруара, дан након што су започеле руске војне операције у Украјини, пре него што је украјинско ваздухопловство почело да трпи озбиљније губитке, извештава Military Watch.

С-400 наводно није био распоређен на украјинском тлу, али је неутралисао своју мету са територије суседне Белорусије где руске снаге имају велико присуство.

Ловцем је наводно управљао пуковник украјинског ратног ваздухопловства Олександр Оксанченко, показни пилот добро познат на Западу по својим наступима на аеромитингу, који је постхумно добио титулу ‘ Херој Украјине“ украјинског председника Владимира Зеленског.

Оксанченко је тренирао у совјетско доба, али је летео током рата упркос својој старости од 53 године због недостатка обучених пилота у Украјини.

С-400 је наводно поставио светски рекорд за највећи домет икада за обарање авиона, а руски систем противваздушне одбране до 2021. држао је рекорд за најдужи домет на свету.

С-400 је дизајниран да гађа циљеве удаљене до 400 км коришћењем пројектила 40Н6, али за даље циљеве користи ракету 48Н6 са дометом од 250 км.

48Н6 је показао способност да неутралише хиперсоничне ракете од 8 Маха које лете на ивици свог домета и погађа циљеве брзинама већим од 14 Маха.

С-400 је цењен због своје способности да истовремено гађа до 80 циљева и високе ситуационе контроле коју обезбеђује више комплементарних радара који му омогућавају да поуздано гађа стелт циљеве.

Против Су-27, ловца из 1980-их, у чију модернизацију Украјина није улагала значајнија средства од када је наслеђен од СССР-а, С-400 може врло поуздано да обори са 150 км или већих домета.

Су-27 има одличне летне перформансе, али његов недостатак је што нема противмере електронског ратовања или стелт способности што га чини посебно рањивим.

Извештаји да је С-400 оборио Су-27 стижу пошто су украјинске ваздухопловне снаге наводно изгубиле још четири Су-27 и то 5. марта у великој ваздушној бици изнад града Житомира у западним регионима земље, за које се верује да су оборени ловцима Су-35 .

Способност руских система да неутралишу украјинске авионе са тако екстремних домета, у западним регионима земље далеко од присуства руских копнених снага, представља важан показатељ какав је однос снага у ваздуху над Украјином.

Извор: Wебтрибуне.рс