Србија

СИТУАЦИЈА „ДОГОРЕЛА ДО НОКАТА“! Курти одбио предлог држава Квинте, Срби хоће да напусте институције на КиМ

БЕОГРАД – Седница Савета за националну безбедност трајала је три сата, а како се сазнаје, уследили су тешки и комплексни разговори са представницима српских институција на Косову и Метохији.

Једна од главних тема састанка је била најновија одлука привремених власти у Приштини да забрани гласање Србима са КиМ на територији тзв. Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је накратко напустио седницу како би се састао са представницима Квинте од којих је затражио хитне консултације. Они су се председнику придружили на састанку у Палати Србија око 15.15 часова.

Како се сазнаје Срби желе да напусте све институције, укључујући и полицију, да оставе оружје и да се мирним и демократским путем супротставе албанском терору.

Како је данас потврдио портпарол ЕУ, Петер Стано, Аљбин Курти је одбио предлог држава Квинте око решења за гласање косовских Срба на предстојећим изборима, што је додатно отежало ионако тешку ситуацију нашег становништва у јужној српској покрајини.

Вучић није био најсрећнији због предлога, питао их је „шта ћемо дан после“.

После састанка са Квинтом разговараће и са руским амбасадором и отправником послова амбасаде Кине, а током вечери могућа је још једна седница Савета за националну безбедност.

Представници српске заједнице на Косову и Метохији су, у светлу овог најновијег кршења елементарних права на изражавање грађанске воље на изборима, поново нагласили апел председнику Вучићу да „уколико их држава не буде заштитила, Срби ће бити спремни да колективно напусте своја огњишта и оду са Косова и Метохије“, поготово имајући у виду изостанак реакције од стране ЕУ и оних институција на КиМ које су задужене за праћење поштовања људских права.

Представници српских институција на КиМ апеловали су на председника Вучића да примени радикалне мере, будући да српско становништво, услед свакодневног малтретирања на свим нивоима, не може више „да седи скрштених руку“, јер је ситуација „догорела до ноката“.

Током разговора, представници српских институција на Косову и Метохији додатно су упознали председника са огромним притисцима са којима се суочавају на дневном нивоу, уз све гласније изјаве челника привремених институција у Приштини који Србе неретко отворено вређају и доводе у везу са најновијим међународним догађајима, посебно користећи агресивну, лажну и неселективну реторику везану за ситуацију између Украјине и Руске Федерације, што додатно утиче на ионако неповољан положај Срба на КиМ.

Председник је упознао представнике српских институција на КиМ са перфидним замкама и уценама власти у Приштини и Аљбина Куртија, као и са бескрупулозним начинима на које Курти, уз помоћ неких Западних амбасада, покушава да натера Србију да поклекне и призна тзв. независно Косово.

Председник је, након темељне и свеобухватне анализе и разговора са представницима српских институција на КиМ, указао да држава, као и до сада, неће доносити никакве одлуке на пречац, нити под било чијим утицајем, јер је, као и много пута до сада, управо то исход који прижељкују сви они којима није стало до тога да Србија буде снажна, стабилна и просперитетна земља која води рачуна о животима својих грађана и њиховој добробити.

Извор: Курир.рс/Информер