Русија Свет

„Ситуација је управо постала ЈОШ ОПАСНИЈА!“ Бајден први пут позвао на СВРГАВАЊЕ ПУТИНА

Амерички председник Џо Бајден успео је својим бомбастичним изјавама да ионаку тешку и опасну ситуацију везану за руску инвазију на Украјину учини још тежом и опаснијом, сматрају дипломате.

Он је током посете Варшави рекао да руски председник Владимир Путин “не може да остане на власти”, након чега се дигла прашина не само у Кремљу, већ и у Белој кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За име бога, овај човек не може да остане на власти – изјавио је Бајден у суботу у обраћању испред Краљевског замка у Варшави.

Обраћање руском народу

До Бајденове опаске дошло је на крају обраћања у којем је Бајден заузео оштар став спрам руске инвазије на Украјину, називајући “ништа мањом од директног изазова међународном поретку заснованом на правилима од краја Другог светског рата”. Украјинском народу Бајден је поручио: „Стојима са вама. Тачка“.

Такође је покушао да се директно обрати руском народу који се противи Путиновој инвазији на суседну земљу.

– Ово нисте ви. Ово није резерва будућности коју заслужујете за своје породице и децу. Говорим вам истину. Овај рат вас није достојан, руски народе. Путин може и мора да оконча овај рат. Амерички народ ће стајати с вама и храбрим грађанима Украјине који желе мир – рекао је Бајден.

Током сусрета са украјинским избеглицама у Варшави, Бајден је такође назвао Путина “касапином”.

Ово је изгледа први пут да је Бајден експлицитно позвао на свргавање Путина и оштар контраст у односу на претходна саопштења из Беле куће, која су истицала да промена режима у Русији није политика Сједињених Држава, указује “Фокс њуз”. Бела кућа је након тога покушала да ублажи Бајденове коментаре.

– Амерички председник није позивао на промену режима у Русији када је рекао да председник те земље не може да остане на власти. Председник је мислио да Путину не сме да буде дозвољено да има власт над суседима или регионом. Он није говорио о Путиновој власти у Русији нити смени режима – објаснио је званичник Беле куће.

Сем Беле куће реаговао је и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

– САД немају стратегију промене режима у Русији. Мислим да је председник, што је синоћ појаснила и Бела кућа, рекао да Путин не може да буде овлашћен да се упушта у рат или агресију против Украјине или било кога другог – изјавио је он.

Реакција Кремља

На Бајденову изјаву оштро је реаговао и Кремљ. Портпарол Дмитриј Песков је, како је пренео ЦНН, казао да “Бајден не одлучује о томе ко ће да буде председник Русије”.

– То би требало да буде само избор народа Руске Федерације – истакао је.

Песков је такође рекао да је “изненађен оптужбама” које је амерички председник упутио руском лидеру назвавши га „касапином“, те подсетио на Бајденов захтев 1998. да се бомбардује Југославија.

– Након свега, он је човек који је у једном тренутку захтевао, говорећи пред телевизијским камерама, да Југославија треба да буде бомбардована. Тако је, тражио је бомбардовање Југославије. Тражио је да се убијају људи – казао је Песков за ТАСС, додајући да је „стога, у најмању руку чудно да се чују такве речи од Бајдена.“

„Учинио тешку ситуацију још тежом“

Иако је Бајден више пута упутио тешке речи Путину – до сада га је сем “касапином” назвао и “ратним злочинцем” и “хуљом”, а 2021. и “убицом” – његова последња изјава да Путин “не може да остане на власти” подигла је прашину у дипломатским круговима.

Ветеран америчке дипломатије Ричард Хас, председник Савета за спољне послове САД, оштро је критиковао овакав наступ, истичући да је изјава “учинила тешку ситуацију још тежом, а опасну још опаснијом”.

– Очигледно је. Оно што је мање очигледно је како да се поништи штета. Предлажем да председникови највиши помоћници контактирају своје колеге у Русији и обавесте их да је Америка спремна да преговара са овом руском владом – навео је Хас.

Он је прокоментарисао и реакцију Беле куће.

– Тешко да ће таква реакција проћи. Путин ће то видети као потврду свега у шта је веровао све ово време – истакао је Хас.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс