Русија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! „Путин ће за неколико недеља морати да заустави рат. Војска му има огроман проблем“

Многобројни светски војни аналитичари тврде да је Русија у потпуности променила своје ратне циљеве.

Аргумент за то проналазе у изјави заменика начелника главног штаба руске војске генерала Сергеја Рудскоја како ће се руска војска у Украјини сада усредсредити на „ослобађање источне Украјине“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврде, више се не спомињу денацификација Украјине или њена демилитаризација. Уз ову изјаву генерала Рудскоја руско Министарство одбране објавило је да је Русија разматрала две опције – једну која покрива целу Украјину, а другу усмерену на Донбас. Према тврдњи руског генерала, у овом је тренутку 93 посто Луганске области и 54 посто Доњецке под контролом руске војске.

Пензионисани амерички генерал Кевин Рајан, виши сарадник у харвардском Центру за науку и међународне послове Белфер, за Инсајдер је рекао како ће Владимир Путин у следећих неколико недеља вероватно бити присиљен да заустави рат против Украјине због великих губитака своје војске те немогућности да реализује своје циљеве.

Специјални ваздушни напади

Иако рат траје већ више од месец дана, руска стратегија пропала је већ након прва три, четири дана, сматрају ови аналитичари. Брзопотезно заузимање Кијева и још неколико великих градова те свргавање тамошње власти брзим нападима специјалних ваздушних снага није успело и руска се војска након тога нашла у огромним проблемима.

Није била припремљена за дуготрајно ратовање, а њена стратегија ратовања није укључивала значајну логистичку потпору јединицама на терену. Осим тога, нису били припремљени на велике губитке у техници и људству које им је нанијела украјинска војска, сматрају аналитичари. Западна Европа и САД муњевито су и сложно одговорили на руску операцију санкцијама и наоружавањем Украјине, што Путин никако није очекивао, додају.

Војни аналитичар Роберт Барић недавно је констатовао да је све пропало у прва три дана.

„На југу је руска војска напредовала, али јако споро. Сада се види да ни ту није планиран брзи продор, него само да то буде операција чишћења. Желели су да заузму Кијев и декапитулирају Украјину, чиме би их натерали на предају. На северозападу је планирани удар потпуно заустављен. Исто се догађа и код Харкиова, Руси више немају довољно снага да наставе с окруживањем градова и одржавањем комуникацијских линија“, наглашава Барић.

Достигли максимум

Амерички пензионисани генерал сматра да је руска војска достигла свој максимум у украјинској кампањи и да она заправо даље више не може.

„Руска војска има велики кадровски проблем. Сва њена главна постројења учествују у борбама у Украјини и њихови командири више немају квалитетних снага које би могли упутити у Украјину како би преокренули стање. Немогуће је да Русија преузме контролу над целом Украјином. Војска за то једноставно нема снаге“, сматра Рајан.

Промена руске војне тактике на терену видела се још пре десетак дана, кад је војска практички зауставила све копнене нападе на велике градове, осим на Мариупољ. Руска војска се почела укопавати на достигнутим положајима те је кренуло масовно топовско, ракетно и ваздушно уништавање градова. То је већ био показатељ својеврсне немоћи руске војске да сломи украјински отпор, сматрају аналитичари. С обзиром на тактичке потезе у овом тренутку, војни аналитичари сматрају како је главни циљ руске војске спајање источних и јужних крајева с Кримом и Русијом. Управо су због тога толико усредсређени на заузимање Мариупоља. И кад то учине, циљ је остварен те се могу концентрисати на простор Доњецке области.

Барић сматра да сада наступа трећа фаза.

„Русија више нема снаге ни да заузме источни део Украјине. Прелазе на ратовање исцрпљивањем, што ће бити јако гадно. Настојаће да дођу до Одесе и да је изолује. Због тога ће руској страни бити лако у преговорима, рећи ће: ‘Ми сад бомбардујемо ваше градове, имаћете гадне губитке, а уз спречавање сетве не само да ће природа бити уништена, него је и питање хоћете ли гладовати'“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Јутарњи лист