Свет

СРПСКИ ЕКСПЕРТ: Зеленски је изгубио контролу над војском, десант на Одесу је питање дана а НАТО…

Фото: Јутјуб

Рат у Украјини и даље букти!

Ушао је у 12. дан, а многи најављују да је ова недеља кључна за ратне операције, пре свега за Русију, али и за власт у Кијеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према објављеним подацима, 84 одсто грађана верује руској војсци, а чак 70 одсто испитаних верује да ће „специјална војна операција у Украјини“, назив који Кремљ користи за рат у Украјини, бити успешна. Истовремено, 71 одсто Руса подржава одлуку о спровођењу „специјалне војне операције“ док је њих 21 одсто против.

Путинов рејтинг је порастао за шест процентних поена на 70 одсто.

Др. Стеван Гајић, научни сарадник Института за европске студије, навео је да ће се тек по завршетку сукоба сазнати о размерама злочина који су се догодили у последњих осам година.

– Овај сукоб је трагичан, траје последњих осам година, а сад је већ на врхунцу. Трагичан је пре свега зато што се ради о рату у оквиру истог народа иако имамо сад део Руса који више не желе себе да називају руским именом. Код нас постоји та представа о томе да су западни Украјинци екстремни, а на истоку је проруско становништво. То је тако можда било пре осам година. Сада је комплекснија подела. Сада је много људи променило ставове, што због пропаганде, што због страшних репресија које су се дешавале у Украјини. Најгоре су прошли људи који су се подигли у градовима попут Одесе, Харкова или Маријупоља кад се очекивало 2014. године да ће Русија да их заштити. Онда кад се то није догодило, дешавале су се страшне ствари. Мислим да ће се тек по окончању специјалне операције сазнати о размерама злочина који су се догодили у ових осам година – рекао је Гајић за јутарњи програм на Курир телевизији.

Гајић тврди да председник Украјине Володимир Зеленски нема контролу над војском.

– Данас је последњи покушај Москве да евакуише цивиле. Ради се о томе да Зеленски и нема контролу. Питање је и колику контролу има над самом украјинском регуларном војском, а тек нема никакву контролу над нацистичким батаљонима. Они су такође у сукобу са украјинском регуларном војском. Чак су некад били и у оружаном сукобу – додао је Гајић.

Потом се осврнуо и на стратегију Русије.

– Побегли су олигарси, побегао је и добар део посланике украјинске Раде. Наравно, гине обичан народ, чак и они што су се осећали као Руси пре осам година. Што се Одесе тиче, мислим да је само питање времена. Кад Русија преузму контролу над Николајевим, који је највећи град после Херсона ка Одеси, претпостављам да ће тад да се деси тај десант са мора. Окружиће град, мислим да је стратегија Русије да са што мање жртава цивилних, па и војника украјинске војске ово све прође. Нажалост, тактика Украјине или боље рећи НАТО је да се крвопролиће продужи и да што више цивилних жртава буде, како би Русија била међународно осуђена и не би могла ту љагу да спере – рекао је Гајић.

Стручњак сматра да Зеленски нема никакву контролу и да је у потпуности променио своју политику од онога што је причао на изборима.

– Мислим да он не кроји своју судбину и да проклиње дан кад му је неко рекао да уђе у политику, пошто је глумио председника у серији, која се и код нас пуштала. Он је дошао са једном мировном платформом. Са тим и са борбом против корупције је победио (Петра) Порошенка, али је сама Украјина њега толико озрачила да је скроз променио своју политику. Тамо је екстремизована до крајних граница политичка култура и он се мењао током времена – рекао је Гајић.

Извор: Курир.рс