Србија

Стигло упозорење! ПРЕТИ НАМ НОВИ ОМИКРОН? Најављује се укидање ковид пропусница, али може доћи и до овога!

Да је коначно дошло време да се крене са укидањем ковид пропусница и попуштања мера против корона вируса, и да се само чека да Кризни штаб одсвира крај, једногласно се слаже већина наших стручњака и лекара. Разлог оваквом мишљењу је све мање заражених у болницама као и пример европских земаља, које већ месецима живе без корна правила

Међутим, да ли је укидање мера ипак био погрешан потез европских земаља, и да ли нам то стиже нови корона сој, питање је које се само наметнуло имајући у виду да је у последњих 5-6 дана у Великој Британији и Италији дошло до пораста броја заражених, а претпоставља се да је узрок стелт омикрон, за који британци тврде да је постао доминантан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Код нас је у последњих 4-5 дана дошло до успоравања пада бројки заражених, па смо с да смо са 37% спали на испод 20%, а кад се то деси обично наредне недеље долази до поравнања, а онда или до потпуног изумирања вируса или до новог скока.

Могуће је да нам стиже нови талас

Иако је број заражених у нашој земљи у постепеном паду, судећи према тренутном повећању у Британији и Италији, према предвиђањима наших стручњака, врло је могуће да ће исто да се деси наредних недеља и код нас.

– Вероватно ће то са неком задршком доћи и код нас. Ми увек каснимо са таласима у односу на остале земље света, па вероватно ће овај талас да се вуче још неколико недеља, полако да се смањује број заражених, а онда није немогуће да крене нови пораст, јер проценат вакцинисаних код нас није велики а и они вакцинисани полако губе имунитет, тако да се повећава број осетљиве популације на инфекцију што може да доведе до новог таласа – каже за „Блиц“ епидемиолог Радмило Петровић.

Према речима нашег стручњака, била би велика шета ако се вакцине које имамо баце уместо да се даје као четврта доза бар осетљивој групи.

– Оно што се ја чудим јесте да ми имамо вакцина ввероватно толико да ћемо их бацити, јер рок употребе вакцина је ограничен на 6 или 8 есеци, и шттета је да се та вакцина баци уместо да се одобри и употреби за четврту дозу, па да се подигне имунитет бар код најризичније групе пацијената, а могли би и сви који желе да је приме ако их имамо довљно. Јер боље је дати народу да се колико толико смањи инфекција код ризичне групе, него да се баце – рекао је епидемиолог Петровић.

БА.3 пета у низу варијанти Омикрона

Омицрон варијанта наставља да мучи и збуњује многе научнике широм света. Најпре њено мистериозно порекло а затим и већа мутација него за све друге варијанте заједно. Новооткривена сада већ пета у низу варијанта БА.3 је најновија опасносност која би могла ускоро да завлада. Иако се за сада претпоставља да је мање заразна, није искључено да може да буде опаснија, чега можемо да се плашимо.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да прати неколико подлинија омикрона, укључујући БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. Глобално здравствено тело такође разматра податке из стварног света о томе да ли би, експериментално код хрчака, ове подваријанте омикрона могле да изазову „тежу болест“ у овим експерименталним условима.

Водећи стручњак СЗО за заразне болести Марија Ван Керкхове рекла је да омицрон и даље остаје „варијанта забринутости“ и да СЗО прати Омицрон у неколико подврста. „Најистакнутије које су откривене широм света су БА.1, БА.1.1 и БА.2. Ту су и БА.3 и друге подлозе“, рекла је она.

Да би се сазнало више о овој подлози омицрона, у јануару је спроведена студија под називом „Појава треће лозе омицрон БА.3 и њен значај“, која је објављена у Journal of Medical Virology. То баца светло на то како би глобална здравствена тела требало да гледају на омицрон БА.3.

Шта је Омикрон БА.3?

Након појаве омикрона у новембру 2021. у Боцвани, СЗО га је класификовала као пету варијанту забринутости. Утврђено је да је омицрон такође била најмутиранија варијанта ковида до сада, која је до 8. јануара 2022. циркулисала у 150 земаља. Омикрон има три лозе БА.1, БА.2 и БА.3 . Студија је показала да се и БА.1 и БА.2 лозе разликују по протеину шиљака, али није било специфичних мутација за БА.3 лозу у протеину шиљака, наводи се, додајући да је то комбинација мутација у БА.1 и БА.2 шиљасти протеини.

Ова најновија варијанта дефитивно је нека врста мешавине оригиналног омикрона и стелт омикрона.

Шта долази после омикрона?

Одговор у многим земљама је већ јасан. Оно што следи је Омицрон БА.2 и БА.2.Х78И.

Добра вест је да је учесталост озбиљних болести и смрти слична оној која је забележена код инфекција са Омикрон БА.1. То је помало изненађујуће с обзиром на податке о хрчцима. Широко распрострањена инфекција и вакцинација могу бити разлог за податке. Може бити да упркос неуспеху заштите од инфекције, претходна инфекција или вакцинација могу заштитити од тешке болести и смрти БА.2, преноси Лајв Минт.

Како ове индијске дневне новине пишу, потребана је континуирана будност, надзор, истраживање, развој лекова и вакцина да бисмо видели свој пут у бољу будућност.

Када је откривен омицрон БА.3?

Све три лозе су први пут откривене отприлике у исто време и са истог места: БА.1 (Боцвана), БА.2 (Јужна Африка) и БА.3 (северозападна Јужна Африка). Према томе, вируси који се развијају истовремено и са истог места имају једнаке шансе да се шире широм света“, показала је студија.

Иако су се све три лозе прошириле широм света, стопа ширења ове три лозе је различита. -Од ове три лозе, упитно је зашто само БА.1 доминира много више од осталих. Ово је вероватно због разлика у мутацијама у протеину шиљака потребним за пренос вируса и улазак у ћелију домаћина – доказује студија.

Колико је БА.3 заразан?

Студија је открила да је од 33 мутације у протеину шиљка лозе БА.3, 31 мутација заједничка за БА.1. „БА.3 лоза изазвала је најмањи број случајева у ове три лозе. Стога се може спекулисати да је разлог за ширење БА.3 лозе веома малим брзинама и изазивање мањег броја случајева можда био губитак шест мутација од БА.1 или добијање две мутације из БА.2.

Према добијеним резултатима ове студије, омицрон изазива благу болест, али такође је могуће развити неке мутације, које могу довести до озбиљне болести.

Белгијанци тврде да се БА.3 теже открива ПЦР тестом

Нова подваријанта коронавируса омицрон БА.3 први пут је откривена у Белгији, јавља новинска агенција Белга. Подсој је откривен у лабораторији у болници Џеса у Хаселту, наводи се у извештају дневника Хет Беланг ван Лимбург који је Белги потврдила болница.

Тренутна научна сазнања о новом подсвоју не доводе до посебне забринутости због његовог потенцијалног утицаја, известила је агенција.

Лабораторија болнице Џеса открила је девет случајева подваријанте БА.2 и једну подваријанту БА.3, прве откривене у Белгији. „Још увек немамо много података“, рекао је др Петер Месијан, специјалиста за заразне болести и професор вирологије на Универзитету у Хаселту.

У Данској, нова подваријанта је претекла БА.1, са ризиком од хоспитализације који се чини упоредивим, према тренутним подацима. Међутим, БА.3 је очигледно теже открити коришћењем ПЦР тестова.

За сада нема довољно података да би се предвидело како ће се нова подваријанта развијати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Информер