Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! „Руска хоботница је у региону, КФОР спреман да реагује“

Адмирал и бивши војни представник Црне Горе у НАТО-у Драган Самарџић казао је да не зна шта би било са Црном Гором да није постала чланица НАТО.

Сматра да НАТО и ЕУ својим интеграцијама једино могу да допринесу да се „закопају ратне секире“ на Западном Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не желим ни да помислим шта би нам се све десило да смо без ветробрана дочекали буру са северо-истока. Потпуно је јасно, да су се питали они који ових дана протестују и блокирају Црну Гору, давно би у луци Бар имали поморску базу руске флоте. То би био крај Црне Горе у сваком погледу“, рекао је Самарџић.

Одговарајући на питање колико је Црна Гора, иако чланица НАТО, сигурна од евентуалног деструктивног утицаја из Русије, Самарџић каже да је руска обавештајна хоботница обавила својим пипцима читав регион и вешто се, каже, камуфлира и по потреби “испушта црнило” да прикрије активности и завара своје противнике.

„Обзиром да је хоботница бескичмењак није јој био проблем да нађе сродне домаће јединке (читај издајнике) где ће прилепити своје пипке. Познато је и да хоботница има више срца, од којих је једно централно, а није тешко детектовати где је оно лоцирано у регион“, казао је он.

ЕУ су, додаје Самарџић, јако добро познати „реметилачки фактори“ у БиХ и региону, као и утицај Русије на поједине вође, без чије подршке тешко да би се овако понашали и опстали сво ово време.

„Промптна реакција ЕУ и слање додатних снага Еуфора, јасно говори о стабилности ситуације и колико међународна јавност верује да евентуални покушај изазивања сукоба могу институције у БиХ саме решити. Такође, за Косово постоје додатне снаге КФОР у резерви, које ће, без оклевања, бити употребљене у случају било којег покушаја нарушавања безбедности. Дакле, не бих саветовао ником у региону, да помисли, а камоли покуша кршити међународне споразуме, изазвати било какве немире или сукобе. Одговор међународне заједнице биће брз и жешћи него икад пре“, тврди црногорски официр.

Он каже и да га радује што је Србија гласала за УН резолуцију којом се осуђује руска агресија на Украјину.

„Сваком нормалном одговара стабилна, демократска и економски богата Србија, која неће бити претња за регион. Од такве Србије сви у региону могу имати само корист. Међутим, бојим се, начекаћемо се. Апсурдно је да ће Србија која је играла на два колосека, сада добити рачуне на наплату са обе адресе. “Испостава цене” је почела 24. фебруара агресијом Русије на Украјину, а рачуни ће стизати деценијама, политички, економски, војни“, сматра он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине

Ознаке