Свет

СТОЛТЕНБЕРГ О ДРОНУ КОЈИ ЈЕ ПАО У ЗАГРЕБУ: „Напад на једног савезника покренуће одговор НАТО-а“

Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да дрон који је пао на део Загреба није био наоружан.

Он је новинарима рекао да НАТО прати дешавања о паду дрона у Румунији, као и у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– НАТО-ова основна одговорност је штитити и бранити НАТО савезнике. Напад на једног савезника потакнуће одговор читавог савеза. Кад видимо повећање војних активности у нашем суседству, увек постоји ризик инцидената и несрећа. Морамо учинити све напоре да спречимо инциденте те да, ако се они и догоде, не измакну контроли – рекао је Столтенберг, одговарајући на питање новинарке ЦНН-а што ће се догодити ако руске ракете почну падати на територије НАТО савезница. Столтенберг у одговору на то питање није споменуо инцидент с упадом и падом беспилотне летелице Ту-141 крајем прошле недеље у Загребу.

Подсетимо, у четвртак нешто иза 23 сата зачуо се гласан прасак у Загребу, а хрватски медији пренели су да је на тлу остала велика рупа и да је по свему судећи нешто ударило у земљу и експлодирало.

Начелник одељења хрватске Војне полиције Владо Ковачевић потврдио је да је из олупине беспилотне летелице извучена црна кутија која је делимично оштећена. Председник саборског Одбора за одбрану Франко Видовић упутио је, у име свих чланова Одбора, писмо генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу због дрона.

Извор: srbijadanas.com