Свет

Свет пред колапсом каквог није било у историји!

Фото: Јутјуб

Шеф Међународне агенције за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол каже да се свет можда суочава са „највећим шоком у снабдевању нафтом у деценијама“

ИЕА је позвала земље чланице да усвоје „хитне мере“ за смањење потражње за нафтом након руске операције у Украјини, укључујући низ ограничења у саобраћају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фатих Бирол, шеф надзорног тела за енергетику, упозорио је у петак да би такви кораци могли бити неопходни јер су „тржишта нафте у ванредној ситуацији… а може бити и горе“.

ИЕА је позвала данас потрошаче да мање путују, да деле превоз и да возе спорије, у оквиру плана од 10 тачака за смањење потрошње нафте, пошто је руски напад на Украјину продубио проблеме везане за снабдевање енергентима.

План ове организације са седиштем у Паризу, која окупља 31 индустријализовану земљу, без Русије, подвлачи потребу хитног решавања кризе снабдевања изазване санкцијама и аверзијом купаца према руској нафти, што је довело до раста цена горива. Препоруке, које укључују јаче ограничење брзине возила, рад од куће, увођење тзв. дана без аутомобила у градовима, појефтињење јавног превоз и коришћење једног аутомобила за превоз више људи (дељење вожње) – могле би да смање потражњу за нафтом за 2,7 милиона барела дневно у року од четири месеца, процењује ИЕА, преноси Ројтерс.

Пошто највећи део потражње за нафтом потиче из саобраћајног сектора, наводи се у документу, план је фокусиран на то „како да се троши мање нафте за превоз људи и робе од тачке А до Б“, ослањањем на „конкретне мере“ које су већ примењене у више земаља и градова.

У светлу потенцијалног неуспеха у циљева ИЕА да се смањи потражња за нафтом, многе државе чланице ове агенције као и друге земље увеле су или разматрају субвенције за електричну енергију и гориво.

Агенција је у новембру проценила да су субвенције за фосилна горива порасле у 2021. по највисој годишњој стопи икада, на 440 милијарди долара, јер су владе широм света настојале да заштите потрошаче од раста цена, подстичући потрошњу али и загађење. ИЕА је позвала владе да предложене промене усвојене као трајно решење, не само из економских разлога, већ и у циљу борбе против климатских промена.

Извоз руске нафте од чак 2,5 милиона барела дневно могао би да престане од следећег месеца због утицаја рата и бојкота потрошача руске нафте, рекао је он. Русија је један од највећих светских произвођача нафте.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс