Свет

СВЕТ У ШОКУ! Руски генерал открио стравично наређење за јединице у Маријупољу; „Јасно им је да више не могу“

Кијев позива националисте блокиране у Маријупољу да постану „мученици“ и да у том циљу 200.000 грађана користе као живи штит.

То је рекао на брифингу за новинаре начелник Националног центра за управљање одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Званичници у Кијеву говоре како борци у опкољеном граду треба да буду пример непоколебљивости, да се жртвују за победу и да ц́е онда добити статус ‘мученика Маријупоља’“, навео је Мизинцев.

При томе им се сугерише да за ту „велику“ мисију имају више од 200.000 цивила које могу да употребе као живи штит и то је став усаглашен са руководством Украјине.

„То је прецизан цитат пресретнутог радио разговора“, наводи Мизинцев.

Министарство је саопштило да је Русија спремна да гарантује живот оним украјинским националистима који предају оружје у Маријупољу.

Додаје се да су руске снаге ликвидирале 93 украјинска борца који су у цивилној одец́и дезертирали из Маријупоља. Русија је са своје стране обавестила Кијев да је спремна да отвори хуманитарне коридоре и пусти све националисте да изађу из града у било ком правцу, како би град и људи били спасени.

Према саопштењу руског Министарства, националисти воде преговоре са Кијевом у циљу деблокаде Маријупоља и томе да им се пружи подршка.

„Јасно им је да више не могу да испуне задатке“, наводи руско Министарство.

У саопштењу се наводи и да је на Крим евакуисан 181 странац из девет држава, између осталог из Нигерије, Узбекистана, Либана, као и 90 грађана Украјине. Националисти држе као таоце више од 4.5 милиона грађана земље и скоро 7.000 странаца из 23 државе.

Хуманитарна операција се наставља и у Маријупољу. У последња 24 сата из града је евакуисано 13.751 становник. Укупно је евакуисано 56. 743.

Из опасних делова Украјине, ЛНР и ДНР, је у последња 24 сата у Русију евакуисано 14.397 људи, од тога 2.781 дете.

Министарство истиче да руске снаге поштују режим тишине на свим договореним коридорима.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com