Свет

ТАЛАС ПОСКУПЉЕЊА ЗАПЉУСНУО ЕВРОПУ, ЦЕНЕ ЗА ПАР ДАНА СКОЧИЛЕ 30%! Литар горива у Аустрији 3 евра

ЦЕНЕ горива и хране у Европи обарају историјске рекорде, а широм ЕУ све је више несташица и празних рафова!

Разлог за катастрофалан поремећај тржишта јесте ратна криза у Украјни, али и објављени план званичника у Бриселу да се у скорој будућности потпуно обустави увоз руског гаса и нафте у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Аустрији је литар евродизела јуче тако већ достигао цену од 3,08 евра, а Грци су се суочили са енормним поскупљењем струје, чија је цена данас већа за чак 500 одсто у односу на 2021. годину! Истовремено, у Немачкој и Шведској вртоглаво су, за само један дан, скочиле цене хлеба, млека, меса, брашна и уља, у просеку за 30 одсто.

У Шведској скочиле цене за око 30 одсто

Сандра Медаковић (46), која живи у Шведској, каже да у овој земљи на сукобе у Украјини гледају као на велику опасност по целу Европу.

– Све цене су скочиле за око 30 одсто, а највише хлеб, који сад кошта као литар горива јер се сва пшеница увози! Литар дизела кошта око 2,6 евра, литар бензина 2,2 евра, а толико кошта и литар уља. Ми све брашно увозимо, па је цена пакета од два килограма чак три евра, односно око 355 динара! Килограм пилећих крилаца је око 500 динара када се прерачуна. На срећу, проблем са гасом немамо, јер из Норвешке увозимо смеће које прерађујемо, а онда се на то грејемо, каже она.

Извор: sputniknews.com