Регион

Ударна вест! НИШТА ОД САНКЦИЈА: Чланице ЕУ попустиле пред Орбаном

ОДЛУКА којом се продужава оквир за увођење рестриктивних мера, с обзиром на ситуацију у Босни и Херцеговини, до 31. марта 2024. године, коју је јуче усвојио Европски парламент била је условљена једном веома важном измјеном коју је захтевала Мађарска.

Наиме, ради се о томе да је, као услов да се усвоји Одлука о продужавању оквира за увођење санкција, Мађарска захтевала да се промени начин гласања за само увођење санкција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уместо досадашње пондерисане већине да би се увеле санкције, од сада ће за такву одлуку бити потребна апсолутна већина.

Ово, у контексту санкција за лидера СНСД Милорада Додика значи да, због познатих ставова Мађарске и Хрватске о овом питању, до њих, барем на нивоу читаве ЕУ очигледно неће доћи.

Додуше, увек остаје могућност да појединачне државе уведу самостално санкције Додику, што би могло да се догоди у априлу, преносе медији.

Но, ова одлука Европског парламента оставља горак укус онима који су се уздали у конкретне мере ЕУ.

С овим се слаже и аналитичар из Брисела Тоби Вогел који је на свом Твитер профилу написао да су државе чланице ЕУ попустиле пред Виктором Орбаном и промијениле услов гласања за санкционисање Додика.

– Од пондерисане већине  до једногласности, што значи да се то никада неће догодити. И онда се ЕУ пита зашто нико озбиљно не схвата њену политику према Балкану – написао је Вогел.

 

Извор: Новости.рс/Кликс