Свет

Ударна вест! УКРАЈИНА ОДБИЛА РУСКИ ПРЕДЛОГ: „То је потпуно неприхватљиво“

Саветник украјинског председника Володимира Зеленског рекао је да је руски предлог да Украјина усвоји неутралност по аустријском моделу неприхватљив за земљу.

Михајло Подољак, члан украјинског преговарачког тима, рекао је локалним медијима да сваки мировни споразум мора бити под украјинским условима који штите њен суверенитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Разумемо покушај наших партнера да остану проактивни у процесу преговора, али Украјина је сада у стању рата с Русијом. Стога модел може бити само „украјински“ и само са законски провереним сигурносним гаранцијама. И без других модела или опција – казао је.

Раније јутрос, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Русија отворена за мировни споразум којим би неутрална Украјина имала своју војску и морнарицу, по угледу на Аустрију или Шведску.

– Ово је опција о којој се сада разговара и која се може сматрати компромисом – рекао је раније портпарол Кремља Песков новинарима. Главни преговарач Русије у преговорима са Украјином Владимир Медински рекао је да ће аустријски и шведски модел значити да ће Украјина моћи да задржи своју војску, али јој неће бити дозвољено да угости стране базе или трупе.

Такође, раније у току дана, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је за руски сајт РБЦ да су неки делови могућег мировног споразума са Украјином близу договора након што је Кијев наводно пристао да разговара о неутралности.

– Сада се озбиљно разговара о неутралном статусу, наравно, уз безбедносне гаранције – рекао је Лавров. Украјински председник Владимир Зеленски јуче је признао да Украјина неће постати чланица НАТО-а, што ће се сматрати значајним уступком према Русији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com