Свет

Ударна вест! УКРАЈИНА ОДБИЛА РУСКИ УЛТИМАТУМ!

Украјина је рано јутрос одбила позив Русије да преда лучки град Мариупољ, у којем су станоивници под опсадом са мало хране, воде и електричне енергије, јављају светски медији

Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук рекла је да “нема говора о предаји” и да је руска страна већ обавештена о томе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Не може се разговарати о било каквој предаји, полагању оружја. Уместо што губите време на осам страна писма, отворите хуманитарне коридоре”, поручила је Верешчук, преноси украјинска “Правда”.

Руско Министарство одбране саопштило је синоћ да Украјина има рок до раних јутарњих часова да да одговор о предаји Мариупоља, јавља руска агенција РИА Новости.

„Позивамо јединице Оружаних снага Украјине, батаљоне територијалне одбране, стране плаћенике да прекину непријатељства, положе оружје и, дуж хуманитарних коридора договорених са украјинском страном, уђу на територије које контролише Кијев. Истовремено, свима који су положили оружје гарантован је безбедан излазак из Мариупоља и очување живота“, рекао је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник Националног центра за контролу одбране Руске Федерације.

Овај предлог о изласку украјинских снага је требало да буде реализован од 10.00 до 12.00 по локалном времену, а након тога је требало да се отворе хуманитарни коридори како би се евакуисали цивили.

„Команданти јединица Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Русије биће спремни за такав сценарио и обезбедиће ваш безбедан излазак, али само без наоружања и муниције, у било коју област коју наведете“, додао је генерал.

Позвани су представници УН, ОЕБС и Црвеног крста да прате ову хуманитарну операцију на терену.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг