Свет

УДАРНА ВЕСТ! Упозорење безбедносних служби: Неонацисти кренули

Берлин — Немачке безбедносне власти упозоравају да је више немачких неонациста кренуло на пут у Украјину да се прикључе борби украјинских власти.

Према писању немачких медија, ради се о десетинама људи из десничарско-радикалног окружења, који су већ на борбеним линијама или имају намеру да тамо отпутују. Дванест неонациста из Немачке већ се вратило из Украјине, тврди сајт „Цајт“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један неименовани портпарол Министарства унутрашњих послова у Берлину истиче да је један мањи број десничарских екстремиста укључено у борбе, а да остатак жели да са лица места извештава, односно наводно да пружа помоћ.

„Безбедносне снаге имају велики интерес да спрече излазак из земље екстремиста“, подвукао је портпарол Министарства, додајући да је пар особа, које су службе пратиле, спречено у одласку у Украјину.

Медији подсећају да је овај развој веома шкакљив узимајући у обзир чињеницу да Кремљ рат правда „денацификацијом“ Украјине.

Такође се подсећа да је 2013/2014, када је дошло до свргавања проруског председника Украјине Виктора Јануковића, више десничарских група основано, које су потом наводно расформиране.

Поједини десничари, додају медији, су морали да одговарају за ратне злоче у источној Украјини, али украјинска војска у рату против Русије ослања се и на „Асов“ батаљон, који важи као ултранационалистички и неонацистички.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг