Свет

УДАРНО! Добровољци масовно беже из Украјине након што је руски удар убио десетине људи

Након руског ракетног удара 13. марта на војни објекат у Јавориву у западној Украјини, у којем је наводно убијено неколико десетина добровољаца и плаћеника, западни борци су наводно почели да беже из земље када су се суочили са много интензивнијом врстом рата него што се очекивало извештава “Military Watch”.

Након избијања непријатељстава између Русије и Украјине 24. фебруара, нашироко је објављено да су се грађани западних земаља у хиљадама добровољно пријавили да се придруже рату, од којих велики број има борбено искуство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је њихова мотивација изгледала претежно идеолошка, они су у руским медијима означени као плаћеници.

Шведски добровољац Јеспер Содер описао је руски ракетни удар као „Чисти пакао – ватра, вика, паника. И још много бомби и пројектила“, наводећи да је брзо извео западне борце, укључујући Скандинавце, Британце и Американце, из Украјине преко пољске границе.

„Тачно су знали шта да ударе. Они су тачно знали где је наше складиште оружја. Тачно су знали где је управна зграда. Свим пројектилима су погодили главу ексера“, навео је он о прецизности руског напада.

Ветеран америчке војске који је такође преживео руски ракетни удар на Јаворив и потом напустио земљу изјавио је: „Преживео сам јер су пројектили погодили чврсте структуре уместо шатора у којима сам ја био“, додајући да је више од две трећине западних добровољаца одлучило да оде одмах.

Што се тиче калибра западних добровољаца, он је изјавио: „Неки су били професионални војници и компетентни су. Други су људи са најмаргиналнијим војним искуством, и људи који заиста нису требали да долазе.”

Други преживели саветовали су потенцијалне будуће добровољце да је „ситуација апсолутно лоша“, истичући: „Само напред и придружите се легији, свакако, али будите врло свесни колико ће лоше бити Кијев и будите свесни да ће Руси имати ратне авионе а ви нећете имати скоро ништа.

Будите веома свесни за могућност смрти. Многи од нас који смо отишли, укључујући оператере СФ (специјалних снага) из више земаља, једноставно нису схватали ризик.

Нико не жели да умре у неправедној борби, и након што је данас потпуно погођен огромним крстарећим пројектилима – да, некако желим да људи двапут размисле пре него што преокрену свој живот наглавачке да оду и волонтирају.”

Што се тиче стања украјинских снага, он је изјавио: „Шаљу необучене момке на фронт са мало муниције … Момци који су сада тамо ће сви отићи у Кијев а многи ће умрети, легија је потпуно надјачана и има неколико лудих украјинских вођа.

Руско Министарство одбране упозорило је да „западни плаћеници“ у Украјини неће бити третирани као ратни заробљеници и снажно им саветује да се не прикључују сукобу.

Најзначајнија пријављена смрт западног борца био је ветеран НАТО рата у Авганистану из 22. пука Краљевске канадске пешадије, снајпериста познат на арапском као Вали – или „Чувар“, који је наводно умро неколико дана након што је ушао у Украјину.

Пошто је служио од 2009. до 2011. и касније се добровољно пријавио у курдске милиције у борби против терористичке групе Исламска држава, како пише Гардијан, стекао је титулу најсмртоноснијег снајпериста НАТО-а, а неки извештаји показују да је имао рекорд од 40 убистава у једном дану.

Околности његове смрти остају непознате. Случај Валија одражава шири феномен – наиме да, иако западно особље има значајно искуство у дејству у сукобима ниског интензитета у Ираку и Авганистану са ограниченом ватреном моћи осим ватреног оружја , чак и ограничено учешће у Украјини представља сасвим другу врсту ратовања за коју чак и ветерани са значајно искуство у противпобуњеничким ратовима су далеко од спремних.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs