Свет

УДАРНО! Појавили се први знаци за могућу поделу Украјине

У четвртак, 3. марта, Врховна рада је апеловала на УН и друге међународне организације са захтевом да пошаљу мировне контигенте на територију Украјине.

Владимир Путин је истог дана предложио Државној думи да ратификује амандмане на мировни споразум ОДКБ, којима се уводи концепт „државне координације“ – она ће формирати мировне снаге за операције под окриљем УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези, један број стручњака сматра да ће јединице ОДКБ-а и НАТО-а ускоро ући у Украјину.

Тако аналитичари говоре о вероватноћи ране поделе Украјине и разговарају о могућој граници између територија које ће контролисати „мировни контингенти“.

Вероватно ће граница проћи западно од Дњепра. Само два региона централне Украјине (Виница и Хмељницки), као и сви западни региони, могу бити под контролом актуелних власти.

Међутим, регион Виница остаје под знаком питања, јер је, према војној стратегији, неопходно обезбедити контролу вероватног фронта како би се спречио брзи непријатељски удар са накнадним обилажењем Одеске или Кијевске области.

О могућем распаду Украјине након завршетка руске операције демилитаризације 2. марта је говорио и председник кримског парламента Владимир Константинов.

Према његовом мишљењу, народне републике формиране у Харкову, Одеси, Херсону, Николајеву и низу других региона убудуће ће се придружити ДНР и ЛНР.

У изјави Константинова, објављеној на Телеграм каналу Државног савета Крима, парламентарац је такође сугерисао да би у центру Украјине могла да се појави неутрална држава пријатељска Русији. Западни део земље ће вероватно отићи „под протекторат Европске уније“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs