Свет

Ударно! СПРЕМА СЕ БЕКСТВО ЗЕЛЕНСКОГ ИЗ КИЈЕВА? Остала му је само једна опција

Прошле недеље је Зеленски наводно рекао Вашингтону да му треба „муниција, а не превоз“, и одбио је да се евакуише.

У петак је украјински опозициони посланик Иља Кива изјавио да је председник побегао из земље и да се настанио у америчкој амбасади у Варшави. Ова информација није потврђена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Елитне снаге командоса које се састоје од 150 америчких морнаричких Фока и преко 70 командоса британске специјалне ваздушне службе (САС) стациониране су у бази у Литванији и планирају операцију евакуације украјинског председника Владимира Зеленског из Украјине, пише „The Sun“, позивајући се на изворе за које се каже да су упознати са материјом.

– Највероватнија разумна опција би могла да буде пресељење Зеленског из Кијева где би могао да буде заробљен. Имамо авионе, али удаљеност је критична – рекао је један високи британски извор за таблоид.

Зеленски је наводно рекао америчким конгресменима у Зоом позиву у суботу да га можда више неће видети живог током апела којим је захтевао више оружја и наметање зоне забране летова изнад Украјине. Већина западних политичара се до сада клонила ове друге идеје, наводец́и опасност од отвореног војног сукоба са Русијом.

С тим у вези, „Њујорк тајмс“ је у суботу известио да су САД и њихови савезници започели преговоре о наследнику Зеленског, узимајући у обзир могућност да украјинског председника заробе или убију руске снаге. Ово би, кажу званичници из више влада, Западу обезбедило фигуру коју би требали да признају уместо било које нове владе у Кијеву коју подржава Русија.

У петак је посланик Врховне раде Иља Кива из „Опозиционе платформе – За живот!“ навео да је Зеленски већ побегао из Украјине у Пољску и да се „крије у америчкој амбасади“ у Варшави. Украјински и амерички званичници нису коментарисали ову тврдњу.

Руски председник Владимир Путин упозорио је у суботу да акције тренутних украјинских власти, укључујући наводне напоре да се направи нуклеарно оружје, представљају озбиљну претњу будућности земље.
– Људи који то не разумеју, посебно међу садашњим руководством, морају да схвате да ће, ако наставе да раде оно што раде, довести у питање будућност украјинске државности. Ако се то догоди, то ће бити у потпуности на њиховој савести – рекао је Путин.

Русија је започела војну операцију у Украјини 24. фебруара након захтева за помоћ од својих савезника из Донбаса – који су се суочили са недељама ескалације украјинске артиљерије и минобацача, снајперских напада и саботажних рација.

Путин је операцију окарактерисао као покушај „демилитаризације и денацификације“ земље и позвао украјинску војску да преузме власт од садашњих власти. САД и њени савезници осудили су операцију као ничим изазвану „инвазију“ и ошамарили Москву оштрим новим санкцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс