Русија

Ударно! УКРАЈИНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Руска елита жели да ОТРУЈЕ Путина и на његово место постави…

Руске елите сковале су заверу да „отрују“ Владимира Путина и поставе наследника који ће обновити трговинске везе са Западом, тврде украјинске обавештајне службе.

Обавештајни директорат при Министарству одбране Украјине наводи да је „група утицајних“ појединаца у Русији почела је да планира да уклони руског председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска обавештајна служба тврди да је директор ФСБ-а Олександар Бортников изабран да замени Путина. Бортников је на челу агенције која је наследник злогласног КГБ-а.

Путин је био директор руске обавештајне агенције пре него што је постао председник, и он и Бортников су заједно служили у КГБ-у у Лењинграду, подсећа Дејли мејл.

Инсајдери кажу да су Руси наводно забринути због последица украјинске инвазије на руску економију која је тешко погођена санкцијама.

Из Главног директората за обавештајне послове наводе да је „познато је да Бортников и неки други утицајни представници руске елите разматрају различите опције да уклоне Путина са власти. Нарочито није искључено тровање, изненадна болест или било која друга ‘случајност'“.

Бортников је пао у немилост код Путина због војних губитака у прве три недеље рата у Украјини. Путин је у том периоду такође сменио осам генерала.

Процењује се да је Русија изгубила око 15.000 војника у Украјини. Москва је само једном од почетка рата изашла у јавност са бројем страдалих руских војника и пре две недеље их је према њиховим проценама било око 500.

Један украјински обавештајни извор је недавно рекао да је „вредно пажње да је Бортникова недавно осрамотио руски диктатор. Званични разлог за то су биле фаталне погрешне процене у рату против Украјине. Бортников и његово одељење били су одговорни за анализу расположења Украјинаца и способности украјинске војске“.

Верује се да Бортников има мрежу инсајдера који раде и живе у Украјини, где је годинама водио мрежу агената.

Западни извор је за Дејли мирор рекао: „Ове гласине и сумње у московском унутрашњем кругу ће посејати семе параноје и сумње у руководство. Нема сумње да ће, пошто руска елита осети жаоку санкција, видети каква је катастрофа за њих овај рат – и да ће се ситуација само погоршати“.

„Постоји велика претпоставка да би мали број људи сада могао да покуша да се отараси руског председника, али да ли ће у томе успети остаје да се види. Свакако да их много охрабрују разне утицајне личности на западу и већина људи осећа да је доста“, додао је извор.

Извор наводи да, иако је Украјина много претрпела у инвазији, успели су да осакате руске снаге и предвиде њихове војне потезе. Каже да је врло могуће да је неко одавао информације Украјинцима у замену за будућност на Западу или можда и у самој Русији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс