Србија

УДАРНО! Влада Србије донела одлуку

ВЛАДА Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак о потреби образовања радних група за праћење стања на привредном и финансијском тржишту и стабилног, континуираног снабдевања храном и енергентима.

Услед глобалног поремећаја на тржишту природног гаса и наглог скока цене овог енергента у читавој Европи, а у циљу обезбеђивања сигурног снабдевања тржишта Србије и заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента, влада је усвојила Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уредба има за циљ отклањање последица скока цене природног гаса као начина ублажавања последица енергетске кризе како би се обезбедило нормално снабдевање свих потрошача овим енергентом.

Зато је било неопходно енергетским субјектима, који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, обезбедити право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године. Такође, било је неопходно обезбедити и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на новембар 2021. године.

Ти енергетски субјекти принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене која је била тог месеца. Влада је на данашњој седници именовала Мирослава Томашевића за вршиоца дужности директора Електропривреде Србије. Чланови владе су усвојили и Закључак о сагласности да се покрене поступак за пријављивање Републике Србије за чланство у Европском друштвеном истраживању Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура.

Разлози за чланство Србије у овом конзорцијуму су бројни, а међу њима су и то што ће Европско друштвено истраживање проширити друге националне изворе у друштвено-политичком развоју, а висококвалитетна методологија раније коришћена приликом примене ЕСС y Србији у претходним рундама биће усавршена и промовисана као пример најбоље праксе за испитивања јавног мњења, уз друге бројне погодности од значаја за област друштвених истраживања.

Влада Србије усвојила је и Уредбу о изменама и допунама Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2022. години, како би се корисницима што пре омогућило да остваре право на подстицаје, у циљу ефикасније реализације додељених субвенција, односно усклађивање са динамиком исплате подстицаја. Чланови владе донели су Закључак о утврђивању основе за закључивање Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе о међусобном укидању виза за дипломатске и службене пасоше, што је значајни корак у правцу стварања што повољнијих услова за даље унапређење политичких односа и билатералне сарадње.

Извор: Објектив