Свет

Важно! ЛУКАШЕНКО РАЗГОВАРАО СА ЕРДОГАНОМ: Турски лидер га је уверио – Анкара је спремна

БЕЛОРУСКИ председник Александар Лукашенко и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су о операцији у Украјини и руско-украјинским преговорима, саопштио је белоруски Спутњик.

– У понедељак увече одржан је телефонски разговор председника Белорусије и Турске Александра Лукашенка и Реџепа Тајипа Ердогана. Главна тема разговора била су дешавања у централној Европи и питања рата и мира – каже се у извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче се да су „белоруски и турски лидери детаљно разговарали о сукобу у Украјини, као и о руско-украјинским преговорима који су данас почели у Белорусији, и фокусу на промовисање мировног процеса“.

Ердоган је у разговору са Александром Лукашенком најавио спремност Анкаре да помогне у решавању сукоба у Украјини.

– Председник Турске је изјавио да је спреман да на сваки могући начин допринесе решавању сукоба у Украјини. Александар Лукашенко је заузврат приметио да се овај став потпуно поклапа са белоруским – пренела је агенција.

Руски председник Владимир Путин је 24. фебруара саопштио да се одлучио за специјалну војну операцију Руске Федерације за демилитаризацију Украјине. Он је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају од нас одлучну и хитну акцију, народне републике Донбаса су се обратиле Русији са захтевом за помоћ“. Путин је 21. фебруара потписао указе о признавању суверенитета ЛНР и ДНР.

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.

Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.

 

Извор: Новости.рс