Србија

ВАЖНО! Тиодоровић открио ко би морао одмах да прими четврту дозу вакцине

Фото: Јутјуб

Четвртом дозом постајете отпорнији на вирус, вакцине су доступне и бесплатне, вакцинацијом се смањује могућност да вирус мутира, са минимум две мРНК вакцине лакше се путује, и то су само неки од разлога због којих је добро примити другу бустер дозу.

Вакцинација четвртом дозом почела је у Србији, а како лекари објашњавају, она је пре свега потребна старијима и хроничним болесницима, лекарима, као и онима који раде у колективима. Такође, другу бустер дозу могу примити сви који су старији од 18 година, а којима је прошло пет месеци од треће дозе. Вирус је слабији али не за свакога

Вирус је захваљујући својим мутацијама променио неколико сојева, па је временом постао слабији, међутим, није слабији баш за сваку особу, с озбиром да развој клиничке слике зависи од стања имунитета.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић каже да је препорука о четвртој дози и те како добра, и да је добро искористити ту могућност за заштиту од вируса. Како напомиње, они са слабијим имунитетом никако не би требало да чекају ако им је истекло пет месеци од треће дозе.

„Они који спадају у ризичну групу, они треба да приме да би били заштићени и у овом такозваном „мирном периоду“, јер и у том периоду вирус кружи. И они који спадају у те категорије које су ризичне, хронични болесници, без обзира на узраст, они могу да се заразе у сваком моменту и да добију неку компликованију клиничку слику. Вирус и даље циркулише, зато је добро је да сви буду заштићени, то ће им помоћи да лакше савладају вирус ако се заразе“, каже професор Тиодоровић.

Вакцинацијом се јача отпорност, али и спечавају мутације

Корона вирус је за две године променио неколико мутација, те смо добили и неколико сојева, према речима лекара, делта сој је убедљиво био најагресивнији од свих, те је за само два дана „силазио“ до плућа, док је рецимо код омикрона, ситуација другачија па се вирус задржава у носу и грлу. Иако омикрон не даје високу стопу хоспитализације, и углавном се лечи брзо, за неке и он може бити опасан.

Препорука је врло добра, сматра професор Тиодоровић, и додаје да ће друга бустер доза одржати ниво заштите нарочито код осетљивих група, али ће и масовнијом вакцинацијом остати и мање простора за мутирање вируса.

„То је тачно тако, што је већи обухват вакцинације, не само код нас, него и у свету, то је мања шанса за развој нових мутација. Када су вируси у питању то је једноставно тако, у епидемији вакцинација је увек решење. Постоје ту природне законитости, али ми морамо бити свесни да нам је вакцинација неопходна, а нарочитоонима код који су слабијег имунитета“, каже професор Тиодоровић.

И његов колега, епидемиолог др Радмило Петровић објашњава да је четврта доза добро решење, и подсећа да су вакцине бесплатне, а да се на тај начин појачава се имунитет али и шити од компликација које могу уследити услед заражавања.

„Четврта доза ће појачати имунитет свима којима је прошло пет месеци од последње дозе. С друге стране, вакцинацијом се смањује вероватноћа мутације, што ће нас сачувати у наредном периоду, јер ми не знамо шта нас чека у будућности. Сматрам да то није велика жртва отићи и вакцинисати се, ако већ имамо вакцине које су потпуно бесплатне и доступне свима. Корона је ту, а видећемо шта нас чека даље“, изјавио је епидемиолог др Радмило Петровић.

Путовање са две мРНК

Иако су многе земље „спустиле рампе“ када су путовања у питању, ипак уколико неко има две дозе мРНК вакцине које се признају на Западу, путовање ће бити лакше.

Проф.др Милорад Јеркан, директор ДЗ у Нишу сматра да ће младима ово пуно значити, и да ће лакше путовати.

„Здравље је увек на првом месту и то би требало да буде први разлог када је вакцинација у питању, међутим, млади некада другачије размишљају, па ће за њих ова четврта доза добро доћи, ако имају једну мРНК, сада могу узети још једну и лакше путовати“, каже професор Јеркан.

Имамо око 59 одсто вакцинисаних

Иако смо међу првима добили вакцине, и то неколико различитих произвођача, нешто мање од половине грађанства није приступило имунизацији.

„Било би боље да смо имали већи обухват, али шта је ту је. Онај ко се вакцинисао са две или три, вакцинисаће се опет, онај ко није, не знам да ли ће приступити имунизацији. Ипак, напомињем, сви који нису вакцинисани а ризични су нека се вакцинишу постојећим вакцинама, ја очекујем такође да ћемо на јесен имати и нове вакцине које су прилагођене специјално за нови сој, па они који нису ризични, могу и да сачекају, али они људи који имају хроничне болести, мој савет је да не чекају већ да одмах приме своју бустер дозу“, апелује професор Тиодоровић.

Мутација у Израелу

Министарство здравља Израела објавило је да су откривена два случаја заразе новим сојем корона вируса у тој земљи, односно да је дошло до комбинације омикрона БА.1 и БА.2. Епидемиолог и члан Кизног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за „Блиц“ да нема разлога да нас то забрињава, јер су мутације сасвим очекиване, и да овај сој даје блажу клиничку слику.

„То је комбинација омикрона БА. 1 и БА. 2 и практично се карактерише благим повишењем температуре, грозницом, боловима у мишићима и зглобовима. И сами Израелци су донели одлуку да нема хоспитализације таквих болесника, и да то пролази као обична прехлада. Тај сој су добили преко некога ко је стигао из иностранства на њихов аеродром. Узели су узорак, и открили га. То значи да се таква врста комбинације дешава по свету, али ево што је важно, они су ипак озбиљна медицина, важно је да нема никаквих озбиљних знакова болести. У питању су лакше клиничке слике, и углавном све пролази лако и нема хоспитализације“, каже професор Тиодоровић.

Како је навело министарство Изрела, тај сој још увек није познат у свету, а откривен је ПЦР тестирањем путника на међународном аеродрому Бен Гурион крај Тел Авива.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

март 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031