Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! ЕУ се посвађала због Украјине – одбијен захтев Кијева, а ево шта је Орбан рекао

Фото: Јутјуб

Немогуће је данас доделити статус кандидата за чланство у ЕУ Украјини.

То је потврдио председник Литваније Гитанас Науседа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да „херојски украјински народ заслужује да зна да је добродошао у ЕУ“.

Премијер Словеније је навео да међу лидерима Европске уније постоје несугласице око чланства Украјине.

Европска унија неће уводити санкције на руски гас или нафту, саопштио је данас мађарски премијер Виктор Орбан у видео снимку објављеном на његовом Фејсбук профилу.

„Најважније питање за нас је решено на повољан начин – неће бити санкција које би се односиле на гас или нафту, тако да је снабдевање Мађарске енергентима у наредном периоду сигурно“, навео је Орбан у видео поруци са самита лидера ЕУ у Француској.

Лидери ЕУ са самита у Паризу поручили су да „признају европске тежње и европски избор Украјине”, а Кијеву, уместо убрзане процедуре приступања, нуде ”јачање веза и продубљивање партнерства”.

У саопстењу након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ позивају се на Споразум о придруживању потписан са Украјином 2014. године и наводе да је задатак Европске комисије да изради мишљење о украјинској кандидатури за чланство у ЕУ ”у складу са релавантним одредбама европског устава”.

О томе да Украјина не може да рачуна на тражени убрзани процес приступања ЕУ, отворено су говорили холандски и белгијски премијери, Марк Руте и Александар де Кро.

”Нема сумње да Холандија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји”, поручио је Руте.

Де Кро подсећа да процес придруживања захтева ”много реформи” и да сви кораци у том процесу морају да буду имплементирани.

”У супротоном, земљаа ће ући неприпремљена у ЕУ”, каже Де Кро.

Белгијски премијер, након расправе о Украјини у Версају, додаје да би ”било погрешно затворити врата Украјини” и позива на учешће Кијева на ”неким од европских састанака по одређеним темама”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс