Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! И Кина окреће леђа Русији?

Фото: Јутјуб

Кинеска државна Синопек група суспендовала је преговоре о великим петрохемијским инвестицијама и улагањима у гас у Русији, јавио је Ројтерс позивајући се на изворе.

Како су навели, кинеска влада је позвала своје компаније да буду опрезне због санкција уведених Русији након инвазије на Украјину. Многи широм света сматрају да је ово показатељ да се званични Пекинг све више дистанцира од Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење

– Одлука највећег прерађивача нафте у Азији да заустави преговоре о инвестицији вредној пола милијарде долара показује колики је ризик сарадња са Русијом након увођења санкција овој земљи. Пекинг је више пута јавно критиковао увођење санкција, наглашавао да ће задржати нормалне економске и трговинске односе са највећом земљом света и одбио је да осуди акције у Украјини и назове их инвазијом. Ипак, иза кулиса, влада је упозорила компаније да буду пажљиве када је реч о инвестицијама у Русији, која је други највећи снабдевач те земље нафтом и трећи гасом – пише Ројтерс.

Откако су санкције ступиле на снагу, највеће кинеске енергетске компаније – Синопек,  CNPC и CNOOC – проучавају утицај одлука Запада на њихове инвестиције у Русији, наводи Ројтерс позивајући се на изводе из Кине.

– Компаније ће ригидно пратити политику Пекинга у овој кризи. Нема никаквог простора за те компаније да имају иницијативу у овом тренутку – рекао је један од функционера у државној компанији, пише Ројтерс.

Извори агенције тврде да је Министарство спољних послова Кине овог месеца позвало званичнике три енергетске компаније на састанак како би преиспитали пословне везе са руским партнерима. Организоване су радне групе које треба да прате шта се дешава и да имају планове за случај да нове санкције поремете пословање. Министарство је одбило да коментарише да ли је тог састанка било.

– Кина је велика, независна земља. Имамо право да водимо своје економске и трговинске односе на свим пољима и са свим земљама широм света – навели су у саопштењу.

Преговори

Синопек је био у преговорима да инвестира 500 милиона долара у нову фабрику у Русији и то са компанијом Сибур. Све се променило када се члан борда компаније Генадиј Тимченко, Путинов сарадник, нашао на удару санкција.

– Иако прича о дубоком пријатељству, Кина се тихо дистанцира од Русије и њене економије која се распада под утицајем санкција. У ствари, Кина је сахранила своје пријатељство са Русијом дубоко у тундри када је министар спољних послова Ванг Ји поручио да „Кина није део украјинске кризе и не жели да је погоде западне санкције“. То показује да пријатељство није без граница и да Кина није спремна да помаже Русији – наводи портал ТхеПринт.ин.

Рајан Хас, сарадник института Брукингс у Вашингтону, рекао је да треба пазити шта Кина ради, а не шта прича.

– Може се очекивати да јавна подршка Русији постоји. Ипак, приватно многи од њих критикују руско понашање – рекао је он за радио Слободна Европа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс