Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Повлачење Русије из Савета Европе вратиће се као удар на Западу

Одлука руководства Руске Федерације да иступи из Савета Европе (СЕ) довешће до озбиљних економских последица по Запад, тврди руски сенатор Андреј Клишас.

Русија неће званично учествовати у раду Савета Европе. Одговарајуће обавештење је 15. марта уручено генералном секретару организације Марији Пејчиновић-Бурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је објаснило руско Министарство спољних послова, ова одлука је донета због непријатељског става појединих земаља ЕУ које су злоупотребиле већину у Комитету министара Савета Европе (ЦМСЕ) и Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ). У оба ресора права руске стране су била ограничена због ситуације у Украјини.

Андреј Клишас, председник Комитета Савета Федерације за уставно законодавство и изградњу државе, подржао је одлуку о повлачењу Руске Федерације из Савета Европе.

Према његовим речима, рад ове организације није одговарао принципима који су постављени у њеном оснивању.

Истовремено, западне земље су чиниле напоре да се Савет Европе не бави поштовањем људских права и слобода, већ задовољавањем њихових политичких и економских амбиција.

„Запад је једноставно срушио сопствени правни систем зарад својих тренутних политичких интереса. Последице по Запад биће веома озбиљне. Све ће се то вратити у привреду западних земаља врло, врло брзо, јер инвеститори у огромном броју земаља гледају шта се дешава са руским инвестицијама тамо и извлаче своје закључке“, рекао је сенатор.

Раније је саопштено да је СЕ усвојио документ у којем је Придњестровје означено као „руски окупирани“ део Молдавије. Такав корак могао би да доведе до доношења радикалне одлуке руководства Руске Федерације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs