Русија

ВЕЛИКИ ОБРТ! Русија показала великодушност – Путин изашао у сусрет целој ЕВРОПИ

Фото: Јутјуб

Немачка влада саопштила је да је од Русије добила уверавања да европске компаније неће Москви морати да плаћају испоруке гаса у рубљама, јавља Дојче веле.

Руски председник Владимир Путин рекао је у телефонском разговору немачком канцелару Олафу Шолцу да европске компаније могу да наставе да гас плаћају у еврима и доларима, саопштено је из Шолцовог кабинета, како је пренео DW.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ројтерс јавља, позивајући се на портпарола немачке владе, да је Шолц после разговора с Путином изјавио да ће Немачка наставити да плаћа руски гас у еврима или доларима, као и да је Путин пренео канцелару Шолцу да се ништа неће променити за европске партнере упркос плану да се плаћа у рубљама.

Дојче веле преноси и саопштење Kремља после разговора двојице лидера у којем се наводи да су се Шолц и Путин сложили да експерти две државе наставе даље дискусије о овом питању.

ТАС С преноси да је портпарол немачке Владе Штефен Хебештрајт после разговора двојице лидера саопштио да се Русија слаже да јој европски партнери гас плаћају у еврима преко Гаспром банке, која ће та плаћања конвертовати у рубље.

Хебештрајт је саопштио да је Путин Шолцу пренео да ће Русија прихватати плаћања искљкучиво у еврима и да ће, као што је то и раније био случај, та плаћања бити трансферисана на Гаспром банку.

Портпарољ Kремља Дмитриј Песков рекао је данас новинарима да плаћања у рубљама свакако неће ступити на снагу почев од 31. марта, наводи ТАС С.

– Плаћања и испоруке су дугачак процес.То не значи да све оно што ће бити испоручено сутра треба да до вечери буде плаћено (у рубљама) – навео је Песков, како преноси руска агенција.

 

Извор: Дојче веле