Србија

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Ево колико ћемо плаћати гориво

Влада Србије данас је усвојила одлуку којом се осигурава и снадбевеност нафтним дериватима у Србии, али и ограничење већег скока цене. Како је саопштено, држава ће да се одрекне 20 одсто акцизе, а одлука ће од ступања на снагу 11. марта важити 30 дана, тј. до 11. априла.

Трговцима ће бити ограничена маржа на шест динара, укинута ће бити и царина на увоз сирове нафте, а све то значи да и возачи неће плаћати много већу цену горива него што плаћају данас. Како је најављено пре неки дан, могуће је поскупљење од два до три динара по литру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада Србије донела је и одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља.

Цена барела на светском тржишту данас је пала. Емирати су интервенисали са додатним количинама нафте на светском тржишту, па се спустила на 116 долара за барел. Ипак, како је рекао председник Александар Вучић, то су и даље „ненормалне цене“.

Тренутно је на снази Уредба којом су замрзнуте цене бензина на 171 динар, а дизела на 179 динара. Оваква рачуница, није била погодна за многе пумпаџије, посебно оне мале, који су пословали са озбиљним губицима јер је набавна цена премашивала продајну за више од десет динара. Чињеница је и да набавне цене горива свакодневно расту и да то значи и веће цене за нас.

Председник Србије Александар Вучић рекао је пре неки дан да ће цена горива за пољопривреднике остати 179 динара за литар.

Вучић је навео да ће се држава одрећи 20 одсто акциза како би цена горива остала приступачна.

– Не може ни гас ни нафта са неба да нам падне. Ја сам дошао са конкретним одлукама. Данас је припремљена одлука Владе за смањење царина на одређену робу. То ће се односити на нафту из трећих земаља ако буде било потребе да бисмо успели да обезбедимо пуну снабдевеност тржишта. Цена евродизела је сада 179 динара, а сутра већ ће бити 193. То се односи на велепродају. То НИС може да издржи, али не могу малопродајни објекти. Сутра или прекосутра ће Влада донети одлуку. Држава ће да плаћа 20 одсто од укупне акцизе, држава се тога одриче. Дакле, на сутрашњи дан при томе би цена била 181 динар, односно само два динара више. За пољопривреднике доносимо одлуку да на НИС-овим пумпама остаје цена 179 динара најмање наредних месец и по дана. На месечном нивоу ово је за нас губитак већи од 35 милиона евра – рекао је Вучић пре неки дан.

Забрањен извоз основних прехрамбених производа

На седници је донета и одлука о привременој забран иизвоза основних пољопривредних прехрамбених производа: зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља. Одлука је донета како би се реаговало на тржишне поремећаје на светском и домаћем тржишту.

Губитак 3,6 милијарди динара месечно

Министар финансија Синиша Мали изјавио је јуче да је држава донела меру која је у складу с постојећим законом, с намером ублажавања великог пораста цена на бензинским пумпама:

– Смањеним акцизама буџет ће имати смањен приход, али јавне финансије могу да издрже тај трошак. Губитак само на акцизама је 3,6 милијарди динара месечно, што је огроман новац, односно око 30 милиона евра које држава преузима на себе, као што смо преузели највећи терет кризе када је пандемија ковида 19 у питању и све остале кризе које су нас задесиле. Опет показујемо снагу својих јавних финансија и бригу за грађане.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да држава ради све што је могуће како би ублажила негативне последице кризе која је захватила цео свет, а изазвана је енергетском кризом и ратом између Украјине и Русије.

„Ограничићемо извоз пшенице, кукуруза, уља и брашна . Свега имамо довољно, али желимо да избегнемо ситуацију која се десила у понедељак, када су четвртину свега што имамо у Србији хтели да извезу. Морамо да водимо рачуна о нашим грађанима и с друге стране како бисмо умирили тржиште- рекао је Мали.

Извор: Блиц