Србија

ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ: Формирали смо тимове

Председник Србије Александар Вучић обавестио је вечерас јавност о плановима и мерама државе у циљу заштите привредног и финансијског система наше земље, а поводом ситуације у Украјини.

– Ми смо данас цео дан радили на припреми целокупног плана и програма и радићемо и даље. Наиме, догађају се невероватне ствари на тржишту. Цена нафте је прешла 112 долара по барелу. Цена гаса је отишла у небеса. То су енормни скокови на светском тржишту – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Формирани тимови

Према његовим речима, данас је формирано девет или десет тимова. Један ће пратити ситуацију са нафтом и нафтним детиватима, такав тим за гас, један тим за житарице и други за сву осталу храну и неопходне потрепштине.

– За нас је посебно забрињавајућа цена угља. И за то ће бити формиран посебан тим, а на челу ће бити в.д. директора ЕПС-а. Данас смо наручили још 30.000 тона мазута из Азербејџана. Желимо да се обезбедимо за наредни период – рекао је Вучић.

Што се нафте тиче, казао је да су данас разговарали са представницима НИС-а, напомињући да се ситуација мења из часа у час.

– У овом тренутку имамо за више од два месеца нафте, што значи да нема никакве потребе за паником. У наредних 15 дана ћемо до чепа на напунимо сва наша складишта, то ће нас коштати између 100 и 115 милиона евра. То је роба чија цена неће лако падати – подвукао је.

Новац, злато и банкарски сектор

Посебан тим водиће Јогованка Табаковић и Синиша Мали, за праћење комплетне монетарне стабилности, али и сва плаћања.

– Имамо новац захваљујући свему ономе што су грађани учинили и схватили шта би требало чинити у претходном периоду. Што се злата тиче, тражићемо од Кинеза да нам дају по три пута нижој цени. Наш банкарски сектор је стопроцентно сигуран. Биланси банака су очишћени од тзв. НПЛ-ова, девизна штедња је повећања на 13 милиона евра. У прва два месеца ове године имали смо одличан прилив директних страних инвестиција у условима ужасних геополитичких ствари. – нагласио је.

Од пшенице до грашка

Говорећи о пшеници, он је рекао да ће је увек бити довољно будући да је сада имамо на 612.000 хектара.

– Просечно 5-6 тона по хектару, то је двоструко више од потреба Србије. Имамо довољно пшенице, самим тим за брашно и хлеб. Имаћемо воћа и поврћа сасвим довољно. Имамо шећера, уља, тако да људи не морају да брину. Количине грашка нису довољне, али нешто смо откупили тако да ће бити довољно за домаће потребе. Стижу додатне количине млека у праху, а све ово остало смо успели да набавимо – казао је он.

Председник Србије је данас, у видео поруци објављеној на инстаграм профилу, рекао да верује да ће Србија моћи да савлада политичке изазове, али и да су они економски све тежи и већи.

Извор: Блиц

Ознаке