Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Србија ће сигурно трпети последице украјинске кризе

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да грађани Србије понекад не разумеју тектонске промене које се тренутно дешавају у свету. Подвукао је да ће намирница и свих залиха бити, али да ипак и даље набавља млеко у праху и палмино уље.

Вучић је на Курир телевизији казао да ће Србија имати много проблема због рата у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Србија ће трпети последице и нема никакве сумње у то. Долази до поремећаја у набавци производа, све је другачије и понекад ми се чини да Србија не разуме шта се дешава око нас. Ово су тектонске промене, које су тешке за нас и имаћемо много проблема. Данас је најављена највећа несташица пшенице и хлебног брашна у историји човечанства. Важно је да кажемо да ће бити и хлеба и кукуруза, то је оно што нам највише даје север Србије, Војводина. Мађарска је забранила извоз пшенице, а ми ћемо делимично донети такву одлуку идуће недеље“, истакао је Вучић.

Он је нагласио да су људи после тзв. „политичке панике“ схватили да имамо довољно свих намирница али је подвукао да немамо млеко у праху.

„Радимо на набавци палминог уља и млека у праху. Смејао сам се када сам видео да су људи носили по 50 канистера, али шта да радите“, рекао је он.

Вучић је истакао да ће Србија чувати мир, те нагласио да јој је потребан напредак у економији.

„Србија ће чувати мир, стабилност, бринуће о животима своје деце. Када једном неко у будућности буде анализирао све потешкоће с којима смо се суочили, нама сукоби нису потребни, већ да растемо. Наша позиција је веома тешка“, подвукао је и нагласио да му је председник Макрон рекао да Украјина неће у ЕУ пре Србије.

О кандидатури за председника

Упитан да ли ће сутра на Председништву СНС бити одлучено о његовој кандидатури, Вучић је истакао да ће то сутра тек знати.

„Видећемо сутра како ће ствари да изгледају, да ли ћу бити кандидат. Да говорим пре сутра, мислим да не треба. Да ме нисте питали, ја не бих ни говорио о унутрашњој политици, нити о својим политичким противницима“, истакао је он и додао да опозиција живи у деведесетим годинама.

„Кад ћутите по питању Украјине, Сребренице, а онда вам је једина политика медија које плаћате да смо се вратили у деведесете. Само они живе у деведесетим годинама, не могу да се помере, не виде шта се променило, пруге, путеве, војску, Београд на води, болнице, ништа“, казао је он и нагласио да ће честитити свакоме ко победи на изборима.

О наследнику на челу СНС

Вучић је рекао да након избора неће више бити председник СНС, већ да ће бити обичан члан.

„Имамо четири кандидата за председника, а демократски ћемо наравно одлучити ко ће бити нови лидер. Ја ћу предложити свог кандидата. Након избора да ли ћу бити обичан члан, или ћу замрзнути чланство, то сада није важно“, рекао је Вучић.

Подвукао је да неки министри више неће бити део извршне власти.

„Промене су важне и потребне и то је за нас од кључног значаја, а верујем да ћемо имати снаге све то да изнесемо после избора“, рекао је он.

Извор: Нова