Свет

ЗАПАД ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Руски борбени авиони нарушили наш простор и носили НУКЛЕАРНЕ бомбе

Два руска авиона која су нарушила шведски ваздушни простор раније овог месеца била су опремљена нуклеарним оружјем

Према шведском информативном каналу ТВ4 Нихетерна, прелет у близини острва Готланд 2. марта био је намерни чин осмишљен да застраши Шведску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из руске ваздушне базе Калињинград полетела су укупно четири авиона. Они су се састојали од два јуришна авиона Сухој 24, који су били у пратњи два борбена авиона Сухој 27. Радило се о два јуришна авиона која су, према изворима ТВ4 Нихетер, била опремљена нуклеарним оружјем.

Нарушавање шведске територије трајало је око минут.

Ваздухопловство земље распоредило је два ЈАС 39 Грипена који су снимили уљезе. Тада је, кажу шведски медији, потврђено да су руски авиони опремљени нуклеарним бојевим главама.

– Ово је сигнал Шведској да имају нуклеарно оружје и да би такође могли да размотре његову употребу – рекао је војни стратешки експерт Стефан Ринг за ТВ4 Нихетер.

– Ми то оцењујемо као свесну акцију. Што је веома озбиљно, посебно пошто је [Русија] земља у рату – додао је шеф ваздухопловства Карл-Јохан Едстром.

– Не могу да искључим погрешну навигацију, али све указује да се радило о намерном чину. Да су прекршили границе Шведске.

Инцидент је уследио неколико дана након што је руски председник Владимир Путин запретио војном акцијом против Шведске, а суседна Финска би требало да се придружи НАТО-у.

Земље су у то време изводиле заједничке војне вежбе.

– У светлу тренутне ситуације веома смо забринути због инцидента – рекао је шеф ваздухопловства Шведске Едстром након инцидента.

– Ово је непрофесионално и неодговорно понашање руске стране – закључио је он.

Извор: srbijadanas.com