Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Кина донела одлуку која је шамар Русији

Кина уводи нова правила о надзору уговора који се односе на куповину војне опреме, преноси званична агенција Синхуа.

Објава је уследила дан након што су кинески лидер Си Ђинпинг и амерички председник Џозеф Бајден водили разговор током којег су размотрили рат у Украјини, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, пре неколико дана појавила се вест да је Русија затражила од Кине војну опрему у намери да подржи њену инвазију на Украјину, изнели су своја сазнања амерички званичници, говорећи за „Фајненшел тајмс“ да је то изазвало забринутост у Белој кући. Амерички званичници рекли су за Фајненшел тајмс да је Русија затражила војну опрему и другу помоћ од почетка инвазије.

Амерички председник изложио је у телефонском разговору са кинеским председником Сијем Ђинпингом одржаном у петак „импликације и последице“ у случају да Пекинг пружи материјалну подршку Русији и њеном нападу на Украјину, саопштила је Бела кућа.

Бајден је, такође, казао да Кина, која позива на прекид ватре у Украјини, сама доноси властите одлуке.

„Поштујемо суверенитет и територијални интегритет свих земаља“

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен, изјавио је јуче, уочи телефонског разговора између кинеског и америчког председника, да званични Пекинг поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља.

– Кина се увек залаже за поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, поштујући циљеве и принципе Повеље УН, придајући значај легитимним безбедносним бригама свих земаља, подржавајући све напоре који воде ка мирном решавању кризе и промовишући мировне преговоре и ублажавање хуманитарне ситуације – поручио је Џао.

САД су раније наговестиле да ће Кина платити економску цену ако подржи руске војне акције у Украјини.

Џао се осврнуо на критику одређеног дела западне јавности упућену Кину, наводећи да „неки људи у САД шире дезинформације да би оцрнили и извршили притисак на Кину, што је крајње неодговорно и неће помоћи у решавању овог питања“.

Како додаје, Сједињене Државе би требало озбиљно да размисле о својој улози у украјинској кризи, да преузму одговорност и предузму конкретне акције да би олакшале ситуацију и решиле проблем, уместо да, како каже, доливају „уље на ватру“ и пребацују сукоб на друге.

„Сарадња Русије и Кине ће сада постати снажнија“

Сарадња између Русије и Кине ће само постати снажнија под актуелним околностима, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, пренела је агенција Интерфакс.

– Ова сарадња ће постати јача, јер у време кад Запад очигледно подрива темеље на којима је саздан међународни систем вредности, наравно да ћемо ми, као две суперсиле (Русија и Кина), морати да размислимо како да наставимо даље у овом свету – поручио је Лавров, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг