Свет

ЗАВРШЕН РАЗГОВОР ПУТИНА, МАКРОНА И ШОЛЦА: Следи нови удар на Русију

Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц позвали су руског председника Владимира Путина на хитан прекид ватре у Украјини.

Двојица европских лидера су данас разговарали телефоном са Путином, а разговор је трајао 75 минута. Том разговора Путин их је обавестио о разговорима између Русије и Украјине, саопштио је Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Макрон и Шолц су апеловали на Путина да „крене ка дипломатском решењу сукоба“, рекао је портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт.

Он је рекао да је разговор био део текућих међународних напора да се оконча рат у Украјини. Две стране су се сложиле да не откривају даље детаље разговора, додао је он.

Шолц је разговорао са украјинским председником Владимиром Зеленским пре разговора са Путином о његовој „процени тренутне ситуације“ и „сложили су се да остану у блиском контатку“, рекао је портпарол.

Огласило се и француско председништво

Званичник француског председништва рекао је да руски председник Владимир Путин није показао спремност да прекине рат са Украјином током данашњег разговора са француским председником Емануелом Макром и немачким канцеларом Олафом Шолцом, преноси Ројтерс.

Франуска истиче шта би могло даље да се деси:

* Нове санкције наредних дана треба да буду разматране у Бриселу. Ове санкције ће узети у обзир и нова ратна дешавања, укључујући опсаду Маријупоља.

* Циљ ових историјских санкција у „иранском стилу“ је да се председник Путин сатера у ћошак и да се одвоји од међународне заједнице.

Извор: Нова