Свет

ЗЕЛЕНСКИ НИЈЕ ЧУО ПУТИНА: Мали оптимизам који се појавио у Истанбулу већ јуче је нестао! Ево шта следи!

Фото: Фејсбук принтскрин

САМО дан касније од тренутка када су у Истанбулу чланови украјинске делегације у писменој форми предали предлог за потписивање договора о гаранцијама безбедности, председник Владимир Зеленски је категорички казао да о територијалним уступцима не може бити ни говора.

Мада су преговарачи из Кијева тврдили да у договору треба прецизирати да Украјина неће наредних 15 година покушавати да силом врати Крим, а да ће о Донбасу разговарати двојица лидера Путин и Зеленски, украјински председник је очигледно под притиском радикалне опозиције и суфлера са Запада све поново запетљао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Никаквог компромиса око украјинских територија не може бити, ми се њих нећемо одрећи – сасвим јасно је поручио Зеленски.

Он не жели да призна да је Крим заувек руски, а такође ни да су Доњецка и Луганска област постале независне државе. А то значи да никаквог договора, па ни сусрета председника Украјине и Русије не може бити. Путин не намерава да се са њим састаје ради празних прича већ само ради потписивања завршног уговора. Уосталом, Путин је после референдума на Криму 2014. казао да се то полуострво вратило матици и да је то питање решено заувек. После тога, када је Русија признала као самосталне државе Доњецку и Луганску народну републику, Путин о та два питања нема шта да прича са Зеленским.

Ова догађања током јучерашњег дана показују да нема правих разлога за оптимизам да ће се ускоро потписати мировни договор као што су неке агенције најавиле после последњих истанбулских преговора.

Мишљања руских политиколога и политичара се могу поделити на две групе. У оној мањој су оптимисти који сматрају да се појавио трачак наде да се може постићи договор који би донео мир, поготово што је делегација из Кијева нашироко причала и писала како треба да изгледа неутралност Украјине.

У другој, знатно већој групи су они који сматрају да Украјинци преговарају да би добили на времену како би им стигла помоћ са Запада. Много је већи број оних који мисле да никаквог компромиса неће бити и да ће Руси бити присиљени да воде рат до краја, до капитулације садашњих власти у Кијеву.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров замолио је председника Путина да се настави специјална војна операција у Украјини. Он не верује да се проблем Украјине може решити дипломатским путем и тврди да говори у име војника и официра са којима је разговарао у Донбасу који поручују да треба очистити Украјину од неонациста.

Кадиров је на јутарњој смотри у Грозном казао да ће специјалци из Чеченије ући у Кијев и завести тамо ред, само ако им се пружи шанса да то ураде.

Да Руси заиста не намеравају да одустану од плана да освоје цели део југоисточне Украјине, види се и по новим освојеним местима. Али украјинска артиљерија узвраћа па у Доњецку и другим градовима има и погинулих цивила.

Представник руског министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков је казао да су у среду гађана украјинска војна складишта ракетама „искандер“. Прво складиште које су погодили било је у месту Каменка у Доњецкој области, а затим су погођена велика складишта горива у месту Клевењ у Ровенској области.

Код места Тумен у Ровенској области, у близини украјинско-белоруске границе, у ваздушном боју руски ловац је оборио украјински авион СУ-24. Такође је оборено у последњих 24 сата десет украјинских беспилотних летелица. Високопрецизним оружјем уништен је један штаб украјинске војске у Николајевској области у месту Березнеговатое.

Такође су погођена складишта горива у рејону Хмељцког и Староконстантинова.

Број погинулих у ракетном нападу на седиште регионалне управе у граду Николајев на југу Украјине, порастао је на 12, док су 33 особе повређене, саопштиле су јуче хитне службе у Николајеву.

А шефица мисије Уједињених нација за људска права у Украјини Матилда Богнер изјавила је да би у Маријупољу могло да буде на хиљаде цивилних жртава од почетка бомбардовања тог града.

Многи су били збуњени изјавом заменика руског министра одбране генерала Фомина који је у Истанбулу рекао да ће се руска војска зауставити у два правца ка Кијеву и Чернигову како би на тај начин показала да је спремна за договор. Војни аналитичари су објаснили да то не значи да ће војна операција у Украјини ускоро бити завршена. Све дилеме је разјаснио министар Сергеј Шојгу који је рекао да је сада приоритет да се очисти цели Донбас.

Руси се неће до краја повући из Кијевске области где сада имају око 30.000 војника. Поготово не намеравају да напусте стратешки важан аеродром Гостомељ који се налази двадесетак километара од украјинске престонице, приликом чијег освајања је погинуло пуно војника.

– Његово освајање је уникатна операција у којој је учествовало свега двеста људи. Што је мањи број људи то је изненађење веће – објаснио је ситуацију око ове операције бивши командант руских ваздушних десантних јединица генерал Георгиј Шпак. Он каже да су Руси имали највеће губитке првих дана рата у Украјини, а касније се стално тај број смањивао што је доказ да су се официри и војници већ адаптирали на ратну ситуацију. Руски Генералштаб је саопштио да је до сада укупно погинуло 1.350 руских војника и официра.

На питање зашто неке градове руске јединице по сваку цену желе да заузму, а друге само опкољавају, генерал Шпак разложно објашњава.

– Маријупољ и Изјум смо морали да заузмемо јер су тамо биле главне снаге украјинских националиста. Видео сам слике које су снимили руски војници, улазећи у неке куће. Тамо су нашли нацистичке симболе што показује колико су ти људи били задојени мржњом – казао је генерал Шпак, објашњавајући зашто се неки градови заузимају, а неки само опкољавају. – А што се тиче Харкова који је сада опкољен, добро знам да је тамо најмање 70 одсто становника проруски оријентисано.

На питање када ће у опкољеним градовима украјинској војсци понестати муниције, каже да се већ сада то осећа. Због тога не треба журити јер ће кроз неколико недеља украјинска војска бити без муниције и биће присиљена да се преда.

Један од уредника часописа „Арсена отаџбине“ Алексеј Леонков објашњава да се у Донбасу није могло брже напредовати јер је тамо било концентрисано око 70.000 украјинских војника који су били добро наоружани. Сада кад је сломљен отпор у Маријупољу руска војска ће се концентрисати на то да ослободи цели Донбас.

– Кад министар Шојгу истиче да дефинитивно треба уништити украјинске јединице у Донбасу треба знати да је тамо још увек велика група, има их око 50.000. Руске јединице су успеле да ослабе одбрану Харкова. Што се тиче Кијева, тамо су биле украјинске снаге из резерве. Слично је и са Одесом – објашњава Леонков.

„СЛУШАЛИ НАС“

РУСКА страна на разговорима у Истанбулу је први пут, уместо ултиматума и црвених линија, саслушала украјински став – рекао је јуче Игор Жовква, заменик шефа кабинета председника Украјине Владимира Зеленског. Он је додао да Русија није повукла трупе ни из Кијева ни из Чернигова, упркос томе што је тврдила да ће смањити своје операције у тим областима.

„НЕ“ РУБЉАМА

БРИТАНИЈА неће плаћати руске производе попут гаса у рубљама и влада је на вези са домаћим компанијама поводом решавања тог питања и утицаја који оно може имати на индустрије и произвођаче широм Европе, изјавио је јуче портпарол премијера Бориса Џонсона.

Зашто је Абрамович међу преговарачима

МНОГИМА се наметнуло питања шта ради милијардер Роман Абрамович међу преговарачима у Истанбулу. Није тајна да је он био човек за везу. Није преговарао, већ је преносио поруке и спајао људе.

Директор Међународног института политичке експертизе Јевгениј Минченко каже да у великом бизнису у Украјини моћан утицај има јеврејска група, а са многима од њих је у добрим односима управо Абрамович. Ти људи су га и замолили да помогне у успостављању контакта. И политиколог Константин Калачев каже да је Абрамович пријатељ са утицајним јеврејским бизнисменима у Украјини који су повезани са председником Зеленским.

Кулеба критиковао Немачку

МИНИСТАР иностраних послова Украјине Дмитро Кулеба критиковао је Немачку што није спремна да поднесе економску жртву. „Поједине западне државе су савршене у томе да траже изговоре“, казао је Кулеба за магазин „Штерн“. Он је оптужио Запад, посебно Немачку, за недовољну подршку Украјини у тренутној ситуацији.

– Немачка страхује од тога да мора поднети економску жртву. Али ми подносимо праве жртве, имамо људске губитке – нагласио је Кулеба.

Како је настао злогласни батаљон „Азов“

КО је пратио жестоко ратовање у Маријупољу приметио је да су најокрутнији и најфанатичнији војници из националистичких јединица „Азов“. Они су по злоделима запамћени још 2014. и 2015. године. Оснивач украјинског националистичког батаљона „Азов“ Андреј Билецки (42), иначе бивши посланик у парламенту, признао је новинарима „Фајнешел тајмса“ да су многи борци у његовој јединици националисти.

– Већина бораца „Азова“ су велике патриоте и националисти, али сада су и многи други грађани Украјине националисти – казао је Андреј Билецки. Он и његови истомишљеници никада нису скривали да им је идол Степан Бандера, који је једно време сарађивао са нацистичком Немачком. Због тога су војници батаљона „Азов“ на легитимацијама имали слику Степана Бандере.

Интересантно је да су вође националистичких батаљона после 2014. године Јарош, Семченко, Бљахер били чланови украјинског парламента. За разлику од многих вођа националистичких батаљона који су били обични бандити, Андреј Билецки је завршио у Харкову историју. Свакако је занимљиво то да су сви ти споменути националисти међусобно говорили на руском језику.

После бега председника Виктора Јануковича, Билецки је изабран за лидера „Десног сектора – југ“. Касније је постао пуковник украјинске полиције. Кад се повукао у Маријупољ, „Азов“ је добијао најновију технику.

 

Извор: Новости