Свет

ЗЛОЧИН У ЈУГОСЛАВИЈИ: Зашто су Кинези бесни на Американце и Бајдена? ОВО ИМ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ!

НА СТАВ председника Сједињених Америчких Држава, Џозефа Бајдена, да је његов руски колега Владимир Путин ратни злочинац због акција на територији Украјине, Kина је оштро одговорила, напомињући да неће слушати оне који су прекршили међународно право 1999. године бомбардовањем Југославије, у којем је, између осталог, срушена и кинеска амбасада у Београду уз људске жртве.

Kинески званичници истакли су да никада неће заборавити агресију Северноатлантског савеза на овим просторима током 1999. године и кршења међунардоног права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А због чега Kинези никако не могу да забораве и опросте Југославију и мрачну 1999. годину?

Током агресије НАТО алијансе на Југославије, 7. маја, у вечерњим сатима, десио се крвави међународни преседан са људским жртвама – погођена је и срушена кинеска амбасада у престоници некадашње Југославије.

Дипломатско представништво Kине погођено је са три пројектила. Два су погодила јужни део зграде лоциране на Новом Београду, један приземље, а други последњи спрат. Трећа ракета срушила је приземље и подрум западног дела амбасаде.

Приликом, како је извињавајући се навео тадашњи амерички председник Бил Kлинтон, „случајног“ напада разорене су и помоћни објекти у склопу кинеског дипломатског комплекса, захватајући и пословне зграде у непосредној близини, као што су „Енергопројекта“ и „Стамбено-пословног центра ЈБЦ“.

У том НАТО нападу на амбасаду настрадле су три особе, кинески држављани – млади брачни пар и новинари Гуангминга Хсу Сингху (31) и Жу Јинг (27), као и новинар агенције Синхау, Шао Јунхаун. Неколико десетина особа задобило је телесне повреде приликом ове несреће.

– Kина никада неће заборавити ко је бомбардовао кинеску амбасаду у Југославији и нису јој потребна предавања оних који су прекршили међународно право – наводи се на сајту кинеске мисије при Уједињеним нацијама, који су на овај начин још једном показали став о „случајном“ нападу на њихову амбасаду у Београду, као и о тадашњим америчким војним акцијама.

На месту срушеног конзулата у српској престоници данас се налази Kинески културни центар.

 

Извор: Nportal