Свет

АЛАРМАНТНО! Америчка војска спремна за интервенцију?

Амерички званичник на Пацифику није желео у потпуности да искључи војну акцију против Соломонских острва.

То би се догодило у случају да Кини буде дозвољено да тамо успостави војну базу, пише Гардијан. Званичник је рекао да безбедносни споразум између две земље има „потенцијалне регионалне безбедносне импликације“ за САД и њихове савезнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Данијел Критенбринк, помоћник државног секретара за источну Азију и Пацифик, посетио је Пацифик прошле недеље као део америчке делегације.

Он је рекао да је амерички тим изразио забринутост због недавно потписаног безбедносног споразума са Кином. Амерички тим је укључивао и координатора Савета за националну безбедност за питања Индо-Пацифика Курта Кембела, који је 90 минута разговарао „конструктивно и искрено“ са премијером Манасехом Согавареом.

„Желели смо да кажемо нашим пријатељима на Соломоновим острвима шта нас брине“, рекао је Критенбринк. „Премијер Согавер је указао да, по њиховом мишљењу, споразум који су закључили има искључиво домаће импликације. Али јасно смо им ставили до знања да постоје потенцијалне регионалне безбедносне импликације за споразум не само за нас, већ и за наше савезнике и партнере широм региона.’

Критенбринк је у уторак поновио спремност САД да делују у региону у случају да Кина тамо успостави војну базу.

„Ми, наравно, поштујемо суверенитет Соломонових острва, али смо такође желели да им ставимо до знања да бисмо били забринути ако би се предузели кораци за успостављање сталног војног присуства. Тада бисмо, наравно, морали да одговоримо на то“, рекао је он.

Упитан шта би тај одговор могао укључивати, рекао је: „Видите, нећу да спекулишем и нисам у позицији да говорим о томе шта САД могу, а шта не могу да ураде у таквој ситуацији“.

На питање новинара да одговори да ли би могао да искључи могућност да САД предузму војну акцију против Соломонових острва где је планирана поморска база и да се сложи са аустралијским премијером Скотом Морисоном који је рекао да је база „црвена линија“ за Аустралију, он је рекао: „Немам много тога да додам осим онога што сам већ рекао“.

У саопштењу прошле недеље, Бајденова администрација је рекла да ће САД „реаговати у складу са тим“ ако Кини буде дозвољено да успостави дугорочно војно присуство на острвима, напомињући да је Согаваре рекао да нема намеру да дозволи војну базу.

Реторика је ескалирала након те изјаве. Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је да Аустралија има „исту црвену линију“ као и САД када је у питању присуство Кине на Соломоновим острвима, а министар одбране Питер Датон је рекао: „Аустралија треба да се припреми за рат“, тврдећи да је Кина тренутно на планира пут.

Критенбринк је такође истакао војне амбиције Кине. „Мислим да је у овом контексту важно имати на уму да знамо да Народна Република Кина настоји да успостави робуснију страну логистику и инфраструктуру која би омогућила Народноослободилачкој војсци да дизајнира и одржава војну моћ на великим удаљеностима. Зато смо желели да искрено разговарамо са нашим пријатељима на Соломоновим острвима. Изразили смо забринутост и назначили да ћемо наставити да пажљиво пратимо ситуацију и да ћемо наставити да радимо са њима у будућности.’

Шта се налази у споразуму између Кине и Соломонских Острва?

Текст безбедносног споразума који су потписале Кина и Соломонска Острва је тајна, иако су посланици Соломонских острва позвали премијера да то саопшти.

„Само мала група људи је видела овај споразум. И сам премијер је рекао да ће детаље изнети само уз дозволу Кине, што мислим да такође изазива забринутост“, рекао је Критенбринк.

Међутим, нацрт споразума процурио је на друштвеним мрежама прошлог месеца и видело се да садржи одредбе које дозвољавају Кини да „пошаље своје бродове, изврши логистичке додатке и заустави и изврши транзицију ка Соломонским острвима“.

Критенбринк је рекао да „Сједињене Државе не траже од земаља да бирају између Сједињених Држава и Кине или било кога другог“. Али да су САД заинтересоване да промовишу „проактивну визију заједничких интереса и принципа за које верујемо да су од виталног значаја за све наше пријатеље широм региона“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист