Русија

Алармантно! ЗАПАДНА СИЛА НАОРУЖАВА УКРАЈИНУ – ПУТИН СПРЕМА ОДМАЗДУ?

Војни аналитичари тврде да је ово највећа и најозбиљнија помоћ коју је Украјина добила од почетка рата од неке од западних сила.

Британски премијер Борис Џонсон је пре неколико дана посетио председника Украјине Володимира Зеленског и обећао му помоћ у виду најмоћнијих оклопних возила које британска војска тренутно поседује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ради се о оклопном возилу „Стормер“ опремљеном противваздушним ракетама које могу да оборе авионе и хеликоптере који су у ниском налету.

Војни аналитичари тврде да је ово највећа и најозбиљнија помоћ коју је Украјина добила од почетка рата од неке од западних сила. Досад је војна помоћ углавном стизала у виду наоружања и муниције, док је ово први пут да је договорена помоћ у виду војне технике.

– Није тајна да је Уједињено Краљевство обећало Украјинцима противваздушну одбрану. Министар одбране Бен Валас говориће о томе у парламенту у току ове недеље – наводе војни аналитичари.

Пуковник Ричард Кемп, бивши заповедник британских трупа у Афганистану, рекао је да је то тип оружја које практично може да преокрене рат.

– Стормер возила у комбинацији са противваздушним ракетама биће од огромне помоћи Украјинцима. Они су јако ефикасни, ради се о врло брзим и покретљивим возилима која могу да нанесу озбиљну штету Путиновим ваздухопловним снагама. Ово ће разбеснети Моксву која већ прети бројним западним силама одмаздом, поготово Великој Британији због наоружавања Украјине – изјавио је Кемп и додао да ће транспорт ове војне технике највероватније проћи неометано од стране Руске војске.

– Путин не сме ван територије Украјине да нападне авионе који носе наоружање осим ако не планира да започне рат са НАТО. Међутим, не треба се изненадити ако Руси покушају да изведу сајбер нападе, саботаже или атентате – навео је Кемп.

Како се наводи земље чланице НАТО ће у наредном периоду разматрати како да ојачају одбрамбене системе Украјине уз нове пакете санкција Путину и његовим олигарсима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо.рс/Srbijadanas.com