Свет

Амери ће побеснети! ВАЖНА ИСЛАМСКА ЗЕМЉА ИЗРИЧИТО ПРОТИВ САНКЦИЈА РУСИЈИ

Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасанпур изјавио је да у потпуности разуме позицију Србије када је у питању рат у Украјини као и да ни његова земља неће увести санкције Русији.

– Техеран разговара са Кијевом, пружамо Украјини хуманитарну помоћ, али санкције Русији нисмо увели, и противимо им се, јер смо 40 година под ембаргом и врло добро знамо каква је то мука и каква је то штета по становништво и земљу. Јако добро разумемо став Србије и у великој мери су позиције Србије и Ирана сличне – рекао је Хасанпур за дањашњу „Политику“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да је напад Русије на Украјину потврдио да се проблеми не могу решити ратом.

Амбасадор Ирана сматра да се сукоб могао избећи, како је рекао, другачијим понашањем САД и Запада.

Он додаје да ипак нису сви потенцијали исцрпљени и да се још увек могу тражити дипломатска решења.

– Рат у Украјини последица је занемаривана Русије и њених интереса, као и честих провокација на рачун Москве. Три су фактора која стварају кризу и ратне сукобе: изолација, понижавање и наметање, а Москва је свему томе била изложена и то је срж и корен њене интервенције у Украјини – сматра ирански амбасадор у Београду.

Он наглашава да то не значи да Иран подржава рат, јер, како је рекао, ниједан оружани сукоб није решење проблема, нарочито у данашњем свету.

– Желимо да победи здрав разум, да се постигне компромис и да обе стране сачувају образ. Ако Запад, међутим, жели да злоупотреби ситуацију, стање ће се погоршати, па нису искључени ни Трећи светски, или нуклеарни рат – поруцује амбасадор Ирана у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг