Свет

АМЕРИКА У ПАНИЦИ ЗБОГ ПОТЕЗА КИНЕ – ОДМАХ УПОЗОРИЛА

Фото: Јутјуб

Бела кућа је запретила да ће узвратити ако Пекинг постави војну базу на Соломоновим острвима.

Сједињене Државе су у петак рекле да ће одговорити ако Кина изгради сталну војну базу на Соломоновим острвима, упозоравајући да би такав потез створио „значајну забринутост“ након што је ова земља потписала безбедносни споразум са Пекингом раније овог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након састанака између америчке делегације и највиших званичника на Соломоновим острвима, Бела кућа је издала саопштење у којем је навела оно о чему се разговарало током седнице и издала упозорење на растуће везе нације са Кином.

Иако је Бела кућа рекла да „Сједињене Државе поштују право нација да доносе суверене одлуке у најбољем интересу свог народа“, додала је да „ако (Кина) предузме кораке да успостави де факто трајно војно присуство, Сједињене Државе би тада имале значајне забринутости и реаговале би у складу са тим“.

Као одговор на те забринутости, премијер Соломонових Острва Манасех Согаваре „поновио је своја конкретна уверавања да неће бити војне базе, дугорочног присуства и могућности пројекције моћи“ и рекао да је безбедносни пакт са Кином „имао искључиво домаћу примену“, наставила је Бела кућа.

Након вишенедељних медијских извештаја о будућем споразуму, кинеска влада је објавила да је безбедносни споразум потписан раније ове недеље, тврдећи да ће промовисати мир и регионалну стабилност и радити „паралелно и комплементарно“ са постојећим споразумима са Соломоновим острвима.

Само дан раније, Вашингтон је рекао да ће послати делегацију на острва у покушају да убеди локалне званичнике да ће САД, а не Кина, „пружити просперитет, безбедност и мир широм Пацифичких острва и Индо-Пацифика“. Њихова посета уследила је након путовања у друге земље у региону, укључујући Фиџи и Папуу Нову Гвинеју, као и америчку државу Хаваје, где су се званичници састали са колегама из Аустралије, Јапана и Новог Зеланда.

Прошле недеље, министар за Пацифик Канбере, Зед Шешеља, рекао је да би Соломони требало да размотре одбацивање споразума са Пекингом током његове посете острвима, такође наводећи забринутост због проширеног кинеског војног присуства, иако се чини да упозорење има мало ефекта.

Соломонова острва се налазе североистично од Аустралије, односно, источно од Нове Гвинеје, а њих и САД дели само океан.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО