Свет

Американци нису очекивали ове услове од Русије – Сада не знају шта да раде…

Американци нису очекивали да ће им Роскосмос изнети посебне услове да плате лет НАСА-иног астронаута Марка Ванде Хеја.

Сада САД не знају шта да раде и да ли да пристану на захтеве Русије. Ово пише кинеско издање Сина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин недавно је саопштио да америчка компанија Аксиом још није платила лет НАСА-ином астронауту Марку Ванде Хеју.

Представници Сједињених Држава дугују руској страни пристојан износ – око две милијарде рубаља.

Рогозин је приметио оно што је веома битно, да ће Американци морати да плате лет свог астронаута управо у руској валути.

Аксиом се до сада позива на неке „логистичке проблеме“ и обећава да ће пребацити новац у мају. Међутим, није познато да ли Американци пристају на трансфер у рубљама.

Како год било, у будућности Роскосмос планира да све трансакције конвертује у националну валуту, по угледу на нафтни и гасни сектор земље.

Аутори кинеског издања Сина сматрају да је ово било изненађење за Американце – очигледно нису били спремни на такве услове и сада не разумеју шта да раде, па се позивају на неизвесне „логистичке потешкоће“.

У међувремену, Роскосмос је одлучан да тражи плаћање путовања у рубљама, а ако САД одбију будуће летове, онда ће морати да плате већ завршене послове по руским условима.

Истовремено, новинари из НР Кине појашњавају: С обзиром на недавне догађаје, када су Американци запленили девизне резерве Руске Федерације и понашали се противзаконито у многим другим областима, неће бити изненађење да никада не пренесу новац за путовање космонаута, у Руску Федерацију у рубљама или другим валутама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs