Свет

Бајден донео одлуку! АМЕРИКА ИДЕ ДО КРАЈА У УКРАЈИНИ!

Битка за Кијев била је ‘историјска победа’ за Украјинце, победа за слободу коју је извојевао украјински народ уз помоћ без преседана од стране САД-а и њихових савезника, рекао је у четвртак амерички председник Џо Бајден

„Сада морамо да убрзамо пакет помоћи како бисмо помогли и припремили Украјину за руску офанзиву која ће бити ограниченија у смислу географије, али не и у смислу бруталности. САД и њихови савезници ‘крећу се што је брже могуће’ како би осигурали оружје украјинским снагама“, казао је најављујући још 800 милиона долара војне помоћи Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови пакет укључиваће тешку артиљерију, десетине хаубица, 144.000 комада муниције и тактичке дронове, додао је и да казао ће ‘нова опрема бити послата директно на бојно поље слободе’.

Амерички председник рекао је да је ‘упитно’ да ли Владимир Путин контолише опкољени Маријупољ, након што је Русија раније данас прогласила град ‘ослобођеним’ након готово два месеца опсаде – упркос томе што је стотине војника и даље остало скривено унутар челичане.

„Још нема доказа да је Маријупољ потпуно пао“, рекао је Бајден и позвао Путина да допусти хуманитарне коридоре како би они који су заробљени унутар челичане Азовстаљ могли да изађу.

Бајден је коментарисао и програм за украјинске избеглице у склопу којег ће Украјинци у САД-у моћи да остану до две године, али то им неће омогућити пут до држављанства.

„Биће брзо и поједностављено“, истакао је.

Биден је такође рекао да САД забрањује бродове који су повезани с Русијом у својим лукама, у покушају да ‘појачају притисак на Путина’.

„Ниједан брод који плови под руском заставом, или који је у руском власништву или којим управљају руски интереси, неће моћи да пристане у америчкој луци или приступити нашим обалама. Ниједан, ниједан“, напоменуо је и најавио нову рунду санкција приватним банкама и мрежи појединаца за које администрација утврди да покушавају да помогну Русији у избегавању санкција.

Америчко министарство финанција такође је саопштило да ће Украјини пружити даљу помоћ од 500 милиона долара за владине операције као што су исплата плата и пружање услуга. Бајден је пакет помоћи најавио након што је украјински премијер Денис Шмихал посетио Белу кућу.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/јутарњи.хр