Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Путин жели да поврати империјалну Русију, ове земље су следећа мета

Фото: Pixabay.com

Бивши амерички амбасадор у Турској објавио је узнемирујући чланак о наводним циљевима руског председника Путина који се тичу источноевропског региона.

В. Роберт Пирсон тврди да Путин жели да врати некадашњу славу Русији. Због тога он жели да „поврати империјалну Русију: Естонију, Летонију, Литванију, Пољску, Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску, са Молдавијом која се нагиње Западу, није чланица НАТО, а ипак је на Путиновој листи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пирсон је поделио своје мишљење о Путиновим крајњим циљевима у вези са источном Европом на сајту Тхе Хилл. Према Википедији, 2020. овај сајт је био највећи независни политички портал вести у Сједињеним Државама.

У тексту тврди да војни блок има више задатака на европском „фронту“ него да само снабдева Украјину неопходним оружјем, обавештајним подацима и информацијама како би Кијев био у стању да се одупре руској агресији.

Путин поново успоставља Гвоздену завесу?

Пирсон пише да међународни медији нису приметили изјаву главног саветника и портпарола турског председника Ердогана од 17. марта када је рекао да ће после овог рата морати да постоји нова безбедносна архитектура успостављена између Русије и западног блока.

Он цитира Томаса Багера, високог немачког дипломату, који је рекао да Путин размишља о визији 1.000-годишњег царства: „Не можете некога тако одвратити санкцијама.“

„Државе на фронту НАТО-а чине конкавни лук преко срца Европе од балтичких прилаза Санкт Петербургу до ушћа у Дунав. То је територија коју Путин намерава да поврати за своју империјску Русију: Естонију, Летонију, Литванију, Пољску, Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску, са Молдавијом која се нагиње Западу, није чланица НАТО-а, а ипак је на Путиновој листи“, пише амерички дипломата.

Без безбедности неће бити просперитетне економије.

Он тврди да ће Путин појачати војно присуство Русије што је даље могуће на западу. Покушаће да застраши балтичке државе, Пољску и Немачку. Затим ће покушати да довуче Минск што ближе. Штавише, покушаће да војно присуство Русије у Белорусији учини полутрајним, као у Сирији и Казахстану.

Пирсон каже да је сукоб с Украјином која није чланица НАТО-а само први корак.

„Једна од најјаснијих лекција модерне европске историје је да лидери демократија треба да верују у оно што диктатори и аутократе кажу да планирају да ураде“, изјавио је бивши амерички амбасадор у Турској.

„Санкције неће бити успешне ни за НАТО ни за САД ако се Русија не повуче из Украјине. У супротном, само ће доћи до новог замрзнутог сукоба“, изјавио је Пирсон и додао да Европа не може бити слободна и економски просперитетна без безбедности својих држава чланица.

Ово није први пут да неки амбасадор сугерише да је Мађарска на Путиновој листи.

Љубов Непоп, украјинска амбасадорка у Мађарској, рекла је крајем марта да је Мађарска следећа мета руског председника, преноси портал 168 ора.

Извор: Daily news