Свет

БИВШИ ПУТИНОВ САВЕТНИК: Балкан ће поново експлодирати, нећемо никада поновити срамоту према Србији!

Највећа спољнополитичка грешка Русије направљена је 1997. године кад смо гласали за Темељни акт Русије и НАТО, а најсрамотнија страница у историји Русије догодила се 1999. кад нисмо могли да зауставимо агресију на Југославију.

Знам зашто, како, али је била срамота. Не мислим да ћемо ту срамоту икад поновити, поручује политиколог Сергеј Караганов, бивши саветник Бориса Јељцина и Владимира Путина који је данас научни руководилац Факултета међународне економије и политике Више школе економије, почасни председник Президијума Савета за спољну и одбрамбену политику и члан Руског савета за међународна питања, познат по отрежњујуће отвореним анализама и прогнозама.

Караганов је током интервјуа за стране медије говорио о гласању Србије у Генералној скупштини за резолуцију против Русије.

– Ми одлично схватамо како је тешко Србима, ми одлично схватамо да је огромна већина Срба на страни Русије. Али не желимо да Срби због принципијелног става буду још сиромашнији. Трпеће Русија, а ми ћемо Србима бити захвални за њихову подршку – рекао је он.

На питање новинара да ли очекује да ће можда неко на Западу одлучити да због тога што Србија не жели да уведе санкције Русији отвори још један фронт – на Балкану, политиколог одговара:

– Тај фронт ће се отворити пре или касније јер је јасно да ће напетост коју су оставили пре или касније ескалирати. Али то је питање за наше српске пријатеље. Знам да је српска војска ојачала последњих година, не знам хоће ли јој бити потребна помоћ. А да ће балканска ситуација поново експлодирати нема сумње јер су ту оставили много тога што жуља. То су у суштини ране које се само могу лечити јодом – закључује он.

Извор: drugacije.srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930