Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТЛИ ЧЕТВРТАК РЕТКО СРЕЋАН ДАН У ГОДИНИ: Испуниће вам се свака жеља ако урадите ОВО…

Светла или Васкршња недеља сматра се једним великим, непрекидном прославом Христовог васкрснућа. Зато је сваког дана богослужење исто као и на Васкрс. Све ово прати и велики број веровања и народних обичаја познатих од давнина.

Четвртци у народном веровању важе за баксузне дане. Сви осим овог данашњег! Светли четвртак је једини који се по традицији сматра врло срећним. Верује се да су овог дана сва места где живе але, какаконџуле и друге нечастиве силе затворена, да земљом ходају само добра небеска бића, па да због тога и људима данас добро иде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога је већина обичаја везана за Светли четвртак у вези са новим почецима и срећним тренуцима у животу човека. Овог дана треба започети посао, нарочито онај који не иде од руке. Такође, треба упутити молбу за неку неостварену жељу и она ће се остварити.

У народу је овај дан познат и као Бели или Зелени четвртак и на њега се не ради. У Источној Србији се цела ова недеља, а посебно четвртак празнује да би била родна година. Од данашњег дана до Спасовдана се светкује тако што се ништа не ради у пољима ни са стоком.

Све у свему, Светли четвртак је дан за радост, опуштање и весеље. Једино што данас никако не треба радити је правити свадбено весеље, јер би музика и галама, каже предање, могли уплашити и отерати “добра божанства”.

Извор: Дневно.рс