Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК: Сви прави верници седму недељу васкршњег поста треба да проведу ОВАКО

Страсна седмица је последња недеља часног поста која претходи великом и најрадоснијем празнику православних хришћана, Васкрсу.

Последњи дани страдални, или страсни дани Господа Исуса Христа, огледају се у овој посној седмици, када верници строго проводе дане у молитви и посту. Читајући о проповедима Христа, његовим чудима, вољном страдању, смрти на крсту и полагању у гроб, а све ради искупљења свих нас из канџи греха, ђавола и смрти.

На Велики понедељак служе се великопосни часови трећи, шести и девети, а затим литургија Пређеосвећених Дарова. Слави се спомен целомудреног Јосифа, кога су браћа из зависти продала у Египат, као праслике Христове, и тога како је Господ проклео неплодну смокву, као праслику јудејског зборишта које је Господа предало на смрт.

У Велики уторак спомиње се прича Господа о десет девојака и о талантима, други долазак Господњи и страшни суд.

У Велику среду спомиње се како је жена грешница помазала Господа у Витанији, у дому Симона губавога, а истовремено се спомиње и Јудино издајство. У песмама се дирљиво и поучно пореди поступак покајане блуднице и ученика издајника. У уторак и среду служи се Велико повечерје и носе се црне одежде. Овим се коначно завршава све што је карактеристично за великопосно богослужење и почињу посебна богослужења, везана за страдања Господња (“страдална” или “страсна богослужења”).

 

Извор: Medias

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930