Свет

Директор ЦИА: ПУТИН ЋЕ ИЗ ОЧАЈА УПОТРЕБИТИ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ?

Директор ЦИА Вилијам Бернс оценио је да би руски председник Владимир Путин из очаја могао да употреби тактичко или нуклеарно оружје.

– С обзиром на потенцијални очај председника Путина и руског руководства, с обзиром на неуспехе са којима су се до сада суочавали, у војном смислу, нико од нас не може олако да схвати претњу коју представља потенцијално прибегавање тактичком нуклеарном оружју или нуклеарном оружју ниског приноса – казао је он у четвртак у говору који је одржао на Универзитету Џорџија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ је саопштио да је ставио руске нуклеарне снаге у стање високе приправности убрзо након што је напад почео 24. фебруара, али Америка није видела „много практичних доказа“ стварног распоређивања који би изазвали већу забринутост, додао је Бернс, а преноси „Гардијан“.

– Очигледно смо веома забринути. Знам да је амерички председник Џо Бајден дубоко забринут око избегавања Трећег светског рата, око избегавања прага у коме нуклеарни сукоб постаје могућ – казао је.

У међувремену, бивши директор ЦИА Дејвид Петреус описао је признање Русије да је њен водећи брод „Москва“ потонуо као „редак тренутак истине“.

– Изненађен сам што су то признали – рекао је он за Би-Би-Си, додајући да би чињенице на крају „изашле на видело“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке